Groep C: Duitsland mede dankzij Younes in zevende hemel

Mede dankzij een treffer van Amin Younes heeft Duitsland in de WK-kwalificatie eenvoudig afgerekend met voetbaldreumes San Marino. Na zes wedstrijden heeft Die Mannschaft nog geen steek laten vallen in Groep C. De strijd om de tweede plek is nog verre van beslist.

Duitsland - San Marino 7-0
Bondscoach Joachim Löw koos voor een bijzondere opstelling in Nürnberg, in die zin dat de elf spelers elf verschillende clubs vertegenwoordigden. Dat was sinds 1960 niet meer gebeurd. Een van die basisspelers luisterde naar de naam Younes. Een primeur voor de Ajacied, die dinsdag al wel inviel in de vriendschappelijke interland tegen Denemarken (1-1). Het alternatieve Duitsland was een gevolg van Löws keuze om verschillende vaste waarden niet op te roepen voor de juni-interlands.

De vervangers lieten zich in elk geval gelden, al was de oppositie mild uitgedrukt niet van mondiaal topniveau. San Marino trok zich massaal terug, waardoor de wedstrijd eigenlijk niets meer dan een Duitse rondo was. Het telraam kon in de elfde minuut voor het eerst erbij worden gepakt. Julian Draxler, de gelegenheidsaanvoerder, liet doelman Simone Benedettini kansloos met een geplaatst schot.

Via twee goals van Sandro Wagner stond het nog voor het half uur al 3-0. De spits van 1899 Hoffenheim kopte eerst raak, waarna hij toesloeg op aangeven van Younes. De buitenspeler van Ajax deed in de 38ste minuut zelf een duit in het zakje door simpel binnen te tikken na mistasten van Benedettini.

Vlak na de hervatting was ook Shkodran Mustafi trefzeker, al leek de verdediger voor het afronden - bij de aanname - zijn hand te gebruiken. Na de 5-0 zakte het tempo van de wereldkampioen, waardoor het al vroeg duidelijk was dat San Marino er in elk geval niet met dubbele cijfers af zou gaan. Toch gaf Duitsland nog wel een slinger aan de score via Julian Brandt, die ook zijn eerste interlandtreffer vierde, en Wagner. Younes bleef de hele wedstrijd staan.

Na de ingecalculeerde overwinning op de nummer 204 van de FIFA-ranking gaat Duitsland toewerken naar de strijd om de Confederations Cup in Rusland. De wereldkampioen is ingedeeld in Groep B en treft Australië (19 juni), Chili (22 juni) en Kameroen (25 juni).

Azerbeidzjan - Noord-Ierland 0-1
Noord-Ierland consolideerde de tweede plaats in Groep C door nummer vier Azerbeidzjan met de kleinst mogelijke marge te verslaan. De winnende treffer van Stuart Dallas viel in de tweede minuut van de blessuretijd. De middenvelder schoot van dichtbij raak.

De overwinning van Noord-Ierland was nauwelijks verdiend te noemen. Het was namelijk Azerbeidzjan dat de grootste kansen creëerde. Zo schoot Ramil Sheydaev in de eerste helft over nadat hij alleen op het Noord-Ierse doel af kon gaan. Noord-Ierland nam in 1986 voor het laatst deel aan het WK, Azerbeidzjan plaatste zich nog nooit voor een eindronde.

Noorwegen - Tsjechië 1-1
Het laatste WK-optreden van Noorwegen dateert alweer uit 1998. De Scandinaviërs wisten vooraf dat alleen een overwinning volstond om nog een miniem kansje te hebben op de tweede plaats. Ook Tsjechië was eigenlijk slechts gebaat bij een zege, waardoor er een open wedstrijd ontstond.

De bezoekers openden in de 36ste minuut de score via Theodore Gebre Selassie. De mee opgekomen verdediger timede uitstekend en verzilverde een voorzet van Michael Krmencik. Tien minuten na de hervatting maakte Alexander Søderlund er 1-1 van door op overtuigende wijze een strafschop te benutten. Tot leedwezen van beide teams bleef het daarbij, want voor Noorwegen is het verhaal uit, terwijl de Tsjechen Noord-Ierland zien uitlopen. Bij Noorwegen maakte AZ-verdediger Jonas Svensson de negentig minuten vol.