Groep C: Champions League-drama Atlético compleet, Roma groepswinnaar

Voor het eerst in de zevenjarige periode met Diego Simeone is Atlético Madrid in de Champions League al vóór de kwartfinale uitgeschakeld. Door een gelijkspel bij Chelsea en een overwinning van AS Roma tegen Qarabag zijn de Spanjaarden de tweede plaats definitief misgelopen.

Chelsea - Atlético Madrid 1-1
Met een schuin oog werden door de Madrilenen in Londen de verrichtingen in Rome in de gaten gehouden. Atlético kon zich alleen bij puntenverlies van AS Roma nog plaatsen voor de knock-outfase en zocht voorzichtig de aanval in de openingsfase. Fernando Torres kreeg voorin de kans van Diego Simeone en liet zich tegen zijn oude club al snel zien met een schot uit de draai. Thibaut Courtois (ex-Atlético) hoefde niet in actie te komen en kende sowieso een rustige eerste helft.

Het was namelijk Chelsea dat de beste kansen kreeg. Eden Hazard en Álvaro Morata waren extreem dreigend. Jan Oblak redde halverwege de eerste helft knap op een inzet van Morata en voorkwam vlak voor rust dat Davide Zappacosta voor de 1-0 zorgde. De moeite om gevaarlijk te worden leek Atlético op Stamford Bridge opnieuw op te gaan breken, zoals dat in de hele groepsfase al het probleem was (vier goals in de eerste vijf wedstrijden).

De woorden van Simeone in de rust werkten klaarblijkelijk als doping voor Atlético. De verliezend finalist van 2016 en 2014 zette aan en was via Filipe Luís dicht bij de voorsprong. De linksback raakte tegen zijn voormalige werkgever met een afstandsschot de paal. Niet veel later was het alsnog raak uit een ingestudeerde corner. Fernando Torres verlengde de bal bij de eerste paal naar de plek waar de vogelvrije Saúl Ñiguez opdook, hij maakte de 0-1.

Scheidsrechter Danny Makkelie had zijn handen vol aan de spelers én coaches Antonio Conte en Diego Simeone.

Reden om erg euforisch te zijn was die goal niet voor Atlético door te ontwikkelingen in Rome, waar AS Roma ondertussen op voorsprong was gekomen tegen Qarabag. Het was voor de Madrilenen een kwestie van hopen op een bevlieging van Qarabag en zelf overeind blijven. En bij dat laatste ging het al mis. Na een afgeslagen corner bracht Eden Hazard de bal snoeihard in de gevarenzone en daar werkte Atlético-verdediger Stefan Savic de bal ongelukkig voorbij Oblak: 1-1. Het was direct de eindstand op Stamford Bridge, het thuis van de nummer twee van Groep C. Omdat Roma won, is Chelsea namelijk een plek gezakt.

AS Roma - Qarabag 1-0
De opdracht voor AS Roma was simpel: winnen betekende kwalificatie voor de knock-outfase. Dat moest tegen Qarabag op papier geen groot probleem zijn voor de Romeinen, maar de realiteit was anders. Met Kevin Strootman op het middenveld en nog zonder de aan zijn knie geblesseerde Rick Karsdorp dicteerde Roma in eigen huis. De altijd bewegelijke Stephan El Shaarawy zorgde voor wat onrust in de Azerbeidzjaanse defensie en Edin Dzeko kreeg wat halve kansjes. Overtuigend was het spel van de Romeinen echter niet, waardoor 0-0 geen heel verrassende ruststand was.

De druk op Roma, dat op bezoek bij Qarabag met 1-2 won, om voor de beslissing te zorgen in Groep C nam naarmate de tijd vorderde alsmaar toe. Het lange wachten op de bevrijdende goal was in de 53ste minuut voorbij. Edin Dzeko kreeg het voordeel van de twijfel toen hij al dan niet in buitenspelpositie werd aangespeeld. De Bosniër stuitte nog op de uitstormende doelman Ibrahim Sehic, maar in de rebound kopte Diego Perrotti de bal tegen de touwen.

Het werd een overwinning zonder franje voor Roma, waar Strootman de negentig minuten volmaakte. Kansen op een ruimere zege werden verprutst, maar de opluchting na afloop was er niet minder om: Roma gaat als groepswinnaar naar de knock-outfase.