Groep B: Ierland nestelt zich naast Advocaat aan kop

Rusland kwam op bezoek bij Armenië niet verder dan een gelijkspel. De ploeg van bondscoach Dick Advocaat blijft ondanks het puntenverlies koploper in Groep B, maar moet die positie na zaterdag wel delen met Ierland en Slowakije.

Armenië - Rusland 0-0Vooral voor rust was het krachtsverschil groot in het Yerevan Republican-stadion, maar Rusland kon het veldoverwicht niet omzetten in doelpunten. Advocaat zag Roman Shirokov en Alan Dzagoev kansen krijgen, maar keeper Roman Berezovsky hield zijn doel schoon.

Armenië kreeg ook één goede kans in Yerevan, maar Yura Movsisyan - die in de EK-kwalificatiereeks al drie keer scoorde - schoot naast. Rusland verdiende, over de hele wedstrijd gezien, drie punten, maar het werd er uiteindelijk maar één.

Andorra - Slowakije 0-1Door een nipte zege (0-1) bij voetbaldwerg Andorra heeft Slowakije nog volop zicht op het EK van 2012 in Oekraïne en Polen. Zo profiteerde de ploeg optimaal van het puntenverlies dat het Rusland van trainer Dick Advocaat eerder op de avond leed.

Gemakkelijk ging het niet voor Slowakije, op het WK van de voorbije zomer nog opponent van Nederland in de achtste finale (2-1 winst voor Oranje). Filip Sebo kroonde zich bij de bezoekers tot matchwinner. Zijn treffer bleek voldoende voor de winst.

Ierland - Macedonië 2-1Door de overwinning van Ierland op Macedonië belooft de ontknoping in Groep B een spannende te worden. Net als Slowakije evenaarde ook Ierland het puntentotaal van koploper Rusland.

In Dublin begonnen de Ieren uiterst voortvarend. Al na twee minuten was Aiden McGeady trefzeker. Zijn schot was, door een gemene stuiter, goalie Edin Nuredinoski te machtig. Twintig minuten later ging de doelman van Macedonië opnieuw niet vrijuit.

Darron Gibson vuurde een vrije trap op doel, maar zijn inzet leek een prooi te worden voor Nuredinoski. De keeper liet echter volstrekt onnodig de bal los, waarna Robbie Keane er als de kippen bij was om te profiteren: 2-0.

Op slag van rust kwam Macedonië dichterbij. Ivan Trickovski was verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer. Hij kapte op fraaie wijze verdediger Richard Dunne uit en schoof de bal rustig in de hoek. Verder lieten de gastheren het niet meer komen, waardoor Ierland zich met tien punten naast Slowakije en Rusland aan kop nestelde. Voor de bijgewerkte stand in de EK-kwalificatiereeks klik hier. Foto: VI Images