Groep B: Advocaat koploper voor Ierland en Slowakije

In navolging van Guus Hiddink is ook Dick Advocaat goed gestart aan zijn EK-kwalificatiecampagne. De Nederlandse bondscoach van Rusland boekte op bezoek bij Andorra een 0-2 zege.

Andorra - Rusland 0-2Pavel Pogrebnyak (VfB Stuttgart) was de grote man aan Russische zijde. De aanvaller nam het eerste doelpunt voor zijn rekening en velde in de tweede helft vanaf elf meter het definitieve vonnis over Andorra. Vier minuten voor het laatste fluitsignaal kreeg Pogrebnyak van Advocaat zijn verdiende applauswissel.

Met de overwinning maakte het elftal van Advocaat de favorietenrol waar. Dinsdag staat voor Rusland het belangrijke thuisduel met Slowakije op het programma.

Armenië - Ierland 0-1Ierland slaagde er vrijdagavond maar ternauwernood in de hechte defensie van thuisploeg Armenië te breken. De twee ploegen stevenden in Yerevan lang af op een doelpuntloos gelijkspel, maar Keith Fahey (Birmingham City) brak een kwartier voor tijd de ban.

Robbie Keane was in de beginfase gevaarlijk namens de Ieren, maar zag zijn poging geen doel treffen. Omdat ook het Armeense vizier niet scherp genoeg stond afgesteld, leek de kwalificatiecampagne die moet leiden tot plaatsing voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne voor beide landen te starten met een gelijkspel. De treffer van Fahey bezorgde The Green Army echter alsnog de overwinning.

Slowakije - Macedonië 1-0Slowakije, tijdens het WK in Zuid-Afrika nog tegenstander van Nederland in de achtste finale, leek de EK-kwalificatiereeks te beginnen met een teleurstellend gelijkspel tegen Macedonië. Op eigen veld bleef het heel lang 0-0, maar nadat Vance Sikov in de 85ste minuut zijn tweede gele kaart had gekregen profiteerde de thuisploeg van de overtalsituatie. Filip Holosko bezorgde Slowakije de winst.