Groep A: Hiddink naar play-offs na nederlaag België

Turkije heeft zich ten koste van België geplaatst voor de play-offs om een EK-ticket. Zelf won de ploeg van trainer Guus Hiddink van Azerbeidzjan, terwijl de Rode Duivels onderuit gingen.

Duitsland - België 3-1België begon uitstekend aan de wedstrijd en zette Duitsland vanaf het eerste fluitsignaal onder druk. De ploeg van bondscoach Joachim Löw kwam er niet uit, maar het kreeg ook geen kansen tegen. In de dertigste minuut viel het doelpunt aan de andere kant. Een schot van Mario Gomez werd tot hoekschop verwerkt en Sami Khedira legde terug op Mesut Özil, die hard binnenschoot.

Twee minuten later was de wedstrijd beslist in het voordeel van Duitsland. André Schürrle kon alleen op doelman Simon Mignolet af na een pass van Gomez en maakte geen fout. Kort voor rust kreeg Jan Vertonghen de beste kans namens België, maar de verdediger van Ajax schoot na een hoekschop van Eden Hazard via een Duitse verdediger net naast het doel van Manuel Neuer.

Bondsoach Georges Leekens van België bracht bij aanvang van de tweede helft Romelu Lukaku in plaats van Marvin Ogunjimi, maar in de 48ste minuut werd het zelfs 3-0. Gomez schoot met links hard binnen, waarmee de wedstrijd definitief gespeeld was. Vijf minuten voor tijd redde Marouane Fellaini de eer namens de bezoekers, door koppend de eindstand op 3-1 te bepalen.

Turkije - Azerbeidzjan 1-0De thuisploeg begon het beste aan de wedstrijd, al kreeg Azerbeidzjan de eerste mogelijkheid. Aleksandr Chertoganov schoot van afstand, maar zag Sinan Bolat redding brengen. Het eerste gevaar namens Turkije kwam van Kazim Kazim, die na goed terugkoppen van Burak Yılmaz rakeling naast schoot. De ploeg van Hiddink domineerde, maar grote kansen leverde dat niet op.

Na rust was het beeld hetzelfde in de Turk Telekom Arena in Istanbul. Nadat Arda Turan, Emre Belozoglu en Burak Yılmaz in het eerste kwartier kansen misten, was het die laatste die Turkije in de zestigste minuut op een dikverdiende voorsprong zette. Dat bleek, zeker gezien de stand in Düsseldorf, genoeg voor Hiddink en zijn ploeg om zich te plaatsen voor de play-offs.

Kazachstan - Oostenrijk 0-0De derde wedstrijd in Groep A deed nergens meer toe. Kazachstan en Oostenrijk konden zich beide niet meer plaatsen voor de play-offs en hielden elkaar in Astana in evenwicht. De bezoekers kregen iets meer kansen dan Kazachstan, maar het bleef desondanks bij 0-0.

Duitsland was al zeker van de eerste plaats en besloot de EK-kwalificatiecampagne met dertig punten uit drie wedstrijden. Turkije is tweede, met zeventien punten. Twee meer dan België. Foto: VI Images