Grieken stunten tegen teleurstellend Portugal

EURO 2004 is met een enorme verrassing begonnen. Gastland en een van de titelfavorieten Portugal ging voor eigen publiek kansloos met 2-1 ten onder tegen Griekenland. De sterk spelende Grieken kwamen snel op voorsprong, waarna de Portugese vedetten het lieten afweten.

De aanblik van Luis Felipe Scolari verraadde alles. Halverwege de tweede helft boog de veelvuldig uitgefloten bondscoach van de Portugezen zijn hoofd en verborg zijn boze gezicht in zijn handen. Een duidelijk teken van wanhoop, machteloosheid en frustratie. En daar had de Braziliaan reden genoeg voor.

Portugal had verwacht een fijne opening van het eigen EK te hebben. Met de matige Grieken als tegenstander zou EURO 2004 beginnen met een Portugese zege. Maar het werd een afgang. Moedeloos en kansloos verloor het gastland van het taaie Griekenland.

De Grieken verrasten met een sterke openingsfase. Al in de eerste minuut kreeg Angelos Charisteas een grote kans, maar de spits van Werder Bremen maaide wild over de bal. Vijf minuten later was het wel raak. De Portugese rechtsback Paulo Ferreira leverde de bal knullig in bij Giorgos Karagounis en de middenvelder haalde vanaf twintig meter doeltreffend uit, via de vingertoppen van doelman Ricardo.

Geholpen door de voorsprong trokken de Grieken een blauwe muur op voor doelman Antonis Nikopolidis, en de resevekeeper van Panathinaikos kwam haast nooit in de problemen. In de Portugese aanval lieten de vedetten het negentig minuten afweten. Luis Figo en Manuel Rui Costa creëerden geen enkele kans. De onzichtbare Rui Costa moest na 45 minuten al in de kleedkamer achterblijven. Zijn vervanger, de alom geprezen Deco (foto) slaagde er pas in het laatste kwartier voor enig gevaar te stichten.

Hij schoot zelf eenmaal over, en gaf Cristiano Ronaldo een flinke mogelijkheid, maar de jonge Mancunian stuitte op een blauwe verdediger. Pas in de laatste minuut van de toegekende blessuretijd kopte Cristiano Ronaldo binnen uit een hoekschop van Figo. Maar dat was veel te laat: niets meer dan een eretreffer

Diezelfde Cristiano Ronaldo, net als Deco halverwege was ingevallen, had namelijk vlak na rust de thuisploeg in nog grotere problemen gebracht door dom Yourkas Seitaridis in de zestien onderuit te lopen. Angelos Basinas schoot de strafschop zeer fraai binnen. Het was de inleiding van een Portugese tragedie en een Grieks feest, dat drie kwartier later losbarstte. Portugal ging verrassend onderuit tegen Griekenland. Waarom?