Goudhaantje Abraham slaat weer toe, Luiz-primeur helpt Arsenal topdrie in

Chelsea en Arsenal hebben allebei hun midweekse zeges in Europa een goed vervolg gegeven in de Premier League. Chelsea won op bezoek bij Southampton, Arsenal won voor eigen publiek van AFC Bournemouth.

Southampton
Southampton
1 - 4
Chelsea
Chelsea

Na de midweekse Champions League-zege op Lille (1-2) stond voor Chelsea een uitduel met Southampton op de planning. Hoewel The Blues in 2019 na Watford (33 tegengoals) de meeste tegengoals incasseerden in uitwedstrijden (27) begon dít uitduel zeer voortvarend voor de ploeg van Frank Lampard. Danny Ings scoorde weliswaar namens Southampton, maar dat stond een ruime voorsprong bij rust niet in de weg voor Lampard en consorten. Tammy Abraham, Mason Mount en N'Golo Kanté scoorden namens Chelsea.

Vooral de eerste goal van Abraham was curieus. De 22-jarige aanvaller lobte de bal hoog over doelman Angus Gunn heen. Maya Yoshida, voormalig speler van VVV-Venlo, werkte de bal op acrobatische wijze weg. Helaas voor de Japanner bleek de bal nipt in zijn volledigheid over de lijn geweest te zijn. Abraham vierde daardoor zijn achtste goal in de Premier League en, inclusief de goal tegen Lille, zijn negende in totaal. Daarmee is hij de meest productieve Premier League-speler in alle competities, samen met Raheem Sterling.

Door de 1-3 voorsprong bij rust scoorde Chelsea voor het tweede uitduel op rij drie keer in de eerste helft. Dat gebeurde ook bij de 2-5 zege op Wolverhampton Wanderers. Daarmee is Chelsea pas de derde ploeg die dat voor elkaar krijgt na Manchester United in 1993/94 en Tottenham Hotspur in het vorige seizoen.

Met vier goals in de eerste helft bleek nog niet al het kruit verschoten, al leek het daar wel lang op. Michy Batshuayi deed pas in de laatste minuut van de officiële speeltijd nog een duit in het zakje na een fraaie pass van Christian Pulisic. De eindstand werd daarmee bepaald op 1-4.

Arsenal
Arsenal
1 - 0
AFC Bournemouth

Arsenal tankte midweeks aan het vertrouwen door Standard Luik te trakteren op een ongenadig pak slaag in de Europa League: 4-0. Daarmee onderstreepten The Gunners nog maar eens de prima thuisvorm waarin ze verkeren. Dit seizoen werd in het Emirates Stadium gelijkgespeeld tegen Tottenham Hotspur (2-2), maar verder werden alle thuisduels gewonnen. Burnley (2-1), Aston Villa (3-2) en Nottingham Forest (5-0 voor de League Cup) werden verslagen. Ook tegen AFC Bournemouth werd het thuispubliek razendsnel getrakteerd op de eerste goal van de wedstrijd. Uit een hoekschop van Nicolas Pépé kopte David Luíz zijn eerste goal namens Arsenal tegen de touwen.

Na die 1-0 was er vooral namens Pépé veel dreiging bij Arsenal. De Ivoriaan schreeuwde tot tweemaal toe om een strafschop na een tackle op hem. Arbiter Martin Atkinson wilde daar echter niets van weten en werd daarin ondersteund door de VAR.

De voorsprong van Arsenal kwam in het vervolg nauwelijks in gevaar, maar ook een uitbreiding van de marge was nauwelijks nog dichtbij. Alleen Pierre-Emerick Aubameyang was in de absolute slotfase nog dicht bij de 2-0, maar hij raakte de paal. Met minimale inspanning weet Arsenal dus wederom een thuisoverwinning te boeken. De ploeg van coach Unai Emery stijgt daardoor naar de derde plek in de Premier League.