Gouden invalbeurt Ibe dompelt Pröpper en Brighton in rouw

AFC Bournemouth is eindelijk van de nul af in de Premier League. De ploeg van Nathan Aké ontdeed zich vrijdagavond dankzij een gouden invalbeurt van Jordon Ibe van Brighton & Hove Albion: 2-1.

Met nul punten uit vier wedstrijden kende AFC Bournemouth een belabberde seizoenstart. De druk was voorafgaand aan het thuisduel met promovendus Brighton & Hove Albion, dat met vier punten in elk geval al iets bij elkaar had gesprokkeld, dan ook hoog.

Gedurende de eerste wedstrijden had Bournemouth - waar Aké aan de aftrap stond - grote moeite om de spitsen Jermain Defoe en Joshua King te voeden en dat euvel openbaarde zich vrijdagavond aanvankelijk eveneens. Brighton & Hove Albion, waar Davy Pröpper een basisplaats had, liet het balbezit aan de thuisploeg, die daar weinig mee uitrichtte. Omdat Brighton weinig aanvallende intenties toonde, ontstond er niet bepaald een thriller waar over tien jaar nog over wordt gesproken.

Liet Brighton het initiatief voor rust nog aan de thuisploeg, na de hervatting toonden de bezoekers aanvalslust. Nadat Dale Stephens al de onderkant van de lat had geraakt, sloeg Solly March even later wél toe. De aanvaller scoorde op aangeven van Pascal Gross.

Ingreep
Bournemouth-manager Eddie Howe greep snel in en besloot Ibe te brengen voor Ryan Fraser. De voormalig Liverpool-speler drukte al na twee minuten zijn stempel door met een zeer fraaie hakbal Andrew Surman te lanceren, die overtuigend afrondde.

Diezelfde Ibe vond een kwartier voor tijd Defoe, die even was ontsnapt aan de aandacht van de Brighton-verdediging. De bijna 35-jarige aanvaller toonde aan dat hij nog altijd beschikt over een killerinstinct: 2-1. Het was zijn eerste Bournemouth-goal sinds 5 mei 2001. Een slotoffensief van Brighton kwam niet van de grond.

Zo is Bournemouth van de nul af in de Premier League, waardoor Crystal Palace de enige nog puntloze formatie is. De hekkensluiter, die maandag afscheid nam van Frank de Boer, speelt zaterdag voor eigen publiek tegen Southampton.