Gouden Bal-Quiz: deze spelers stonden door de jaren heen op het podium

Reacties

Na een jaar pauze is de Gouden Bal-verkiezing terug van weggeweest. Maandagavond wordt bekend wie in 2021 de beste speler van de Europese velden was. Reden voor een quiz over de laatste 100 podiumplaatsen van de prestigieuze prijs.

Gouden Bal-Quiz: deze spelers stonden door de jaren heen op het podium
© Pro Shots

Want prestigieus, dat is de Ballon d'Or. In de voetbalwereld staat de winnaar van de door het Franse tijdschrift France Football georganiseerde spelersverkiezing te boek als de beste voetballer van de wereld, al gaat het oorspronkelijk alleen om spelers die in Europa actief zijn. Tot 1995 waren het zelfs alleen Europeanen die kans maakten op de prijs, die sinds 1956 wordt uitgereikt.

Afgelopen jaar kwam er een einde aan die lange traditie, omdat de redactie van France Football het door de gevolgen van de coronacrisis niet gepast vond spelers met elkaar te vergelijken. De Ligue 1 werd immers afgebroken, terwijl de andere Europese topcompetities wel werden uitgespeeld. De ereprijs van de FIFA, sinds 1991 de tegenhanger van de Gouden Bal, werd wel uitgereikt.

Overigens werkten de FIFA en France Football ook enkele jaren samen. Het resulteerde in 2010 tot de samensmelting van de twee prijzen: de FIFA Ballon d'Or. Sinds 2016 zijn de twee onderscheidingen weer gesplitst. In 2011 kwam de UEFA ook nog met een eigen spelersverkiezing voor Europees Voetballer van het Jaar, waar de Gouden Bal-verkiezing ooit voor was bedoeld.

Ter gelegenheid van de Gouden Bal-uitreiking hebben we onze quiz-oude stijl weer afgestoft. De opdracht: raad welke spelers op de laatste honderd podiumplekken stonden bij de verkiezing van France Football. We gaan daarvoor terug tot 1987, de periode waarin de Nederlanders nog hoge ogen gooiden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.