Goalgetter Dzeko vindt zichzelf opnieuw uit bij AS Roma

Reacties

Voor de midweekse tiende speelronde van de Serie A kijkt VI-redacteur Sander Janssen naar Edin Dzeko, die na een jaar zijn draai heeft gevonden bij AS Roma. Woensdag gaan de Romeinen op bezoek bij Sassuolo (aftrap 20.45 uur).

Goalgetter Dzeko vindt zichzelf opnieuw uit bij AS Roma

Met speels gemak maakte Dzeko zondag in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Palermo zijn achtste treffer van het seizoen. Op aangeven van Alessandro Florenzi schoof de Bosnische spits, met twee zoekende verdedigers om zich heen, de bal in de rechterhoek. Palermo-doelman Josip Posavec bleef verslagen liggen terwijl Dzeko op zijn persoonlijke telraam de achtste kraal bijschoof. Dat zijn er twee meer dan zijn achtervolgers op de Italiaanse topscorerslijst.

Hoe anders was de situatie vorig seizoen, toen Dzeko tot de 31ste speelronde moest wachten op zijn achtste competitietreffer. Met dat totaal liep hij achter op clubtopscorer Mohamed Salah (veertien) en middenvelder Miralem Pjanic (tien). Toch had Roma vertrouwen in Dzeko, want toen hij pas enkele maanden actief was bij de club werd de optie tot koop al gelicht. De elf miljoen euro die Roma aan Manchester City betaalde, is het tot nu toe helemaal waard.

Edin Dzeko had een seizoen nodig om te wennen, maar scoort er nu op los voor AS Roma.
Edin Dzeko had een seizoen nodig om te wennen, maar scoort er nu op los voor AS Roma.

Dzeko lijkt de vorm die hij had in zijn tijd bij VfL Wolfsburg weer terug te hebben. In vier seizoenen scoorde de spits 85 keer in 142 officiële duels. De winterse overstap naar Manchester City in 2011 kostte de Engelse club ongeveer 37 miljoen euro, maar leidde niet tot uitzonderlijke prestaties van Dzeko. Met gemiddeld zo'n vijftien treffers per seizoen droeg de Bosniër zijn steentje bij, maar werd hij nooit een sterspeler. Het bleef bij voetballen in de schaduw van Sergio Agüero. Na het teleurstellende seizoen 2014/15 waarin Dzeko vier keer scoorde in 22 duels, was zijn rol in Manchester uitgespeeld.

Met acht goals en vier assists is Dzeko statistisch gezien de belangrijkste man bij Roma. 'Het is geweldig dat ik nu al zo veel heb gescoord. Dit is de echte Edin Dzeko', zegt de dertigjarige spits op de clubsite.

Dzeko merkt een verschil tussen het Duitse en Engelse voetbal van zijn voorgaande seizoenen en het Italiaanse voetbal van nu. 'Het is moeilijker voor een aanvaller, want er staan altijd twee of drie verdedigers om je heen. Ik wist in mijn eerste jaar nog niet goed hoe ik daarmee om moest gaan, maar nu wel. Ik denk dat het te zien is aan mijn prestaties dit seizoen.'

Niet alleen Dzeko doet het goed in de Serie A. Met negentien punten uit negen duels staat Roma gedeeld tweede, samen met AC Milan. De achterstand op koploper Juventus bedraagt twee punten. De Oude Dame voelt de hete adem van de achtervolgers in de nek. En als Dzeko op dezelfde voet verder gaat, kan de ploeg van trainer Luciano Spalletti wel eens tot de laatste speelronde meedoen om de titel.

Programma
Genoa 25-10
20:45
AC Milan
Chievo 26-10
20:45
Bologna
Fiorentina 26-10
20:45
Crotone
Internazionale 26-10
20:45
Torino
Juventus 26-10
20:45
Sampdoria
Lazio 26-10
20:45
Cagliari
Napoli 26-10
20:45
Empoli
Pescara 26-10
20:45
Atalanta Bergamo
Sassuolo 26-10
20:45
AS Roma
Palermo 27-10
20:45
Udinese
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.