Glansrol Traoré en negatieve bijrol Strootman in Franse kraker

Olympique Lyon heeft zondagavond in de Ligue 1 gewonnen van Olympique Marseille. Bertrand Traoré was de grote man aan de zijde van de thuisploeg.

Olympique Lyonnais
4 - 2
Olympique Marseille

Afgelopen woensdag stuntte Lyon in de Champions League door Manchester City in het eigen Etihad Stadium te kloppen (1-2). Trainer Bruno Genesio stuurde tegen Marseille grotendeels hetzelfde elftal het veld in, wat betekende dat Memphis Depay de voorkeur kreeg boven miljoenenaankoop Moussa Dembélé en Kenny Tete op de tribune plaatsnam. Bij de bezoekers stond Kevin Strootman aan de aftrap.

Beide ploegen gingen gelijk op in de openingsfase van de wedstrijd in Lyon, maar het was de thuisploeg die in de 27ste minuut de score opende. Na goed werk van Tanguy Ndombele rondde supertalent Houssem Aouar prima af: 1-0. Het antwoord van Marseille kwam nog voor rust. Ndombele speelde dit keer een negatieve rol door de bal knullig te verspelen ter hoogte van zijn eigen strafschopgebied. Dimitri Payet nam over en stelde Florian Thauvin in staat alweer zijn zesde competitietreffer te maken. Kort daarvoor had Memphis een enorme kans op de 2-0 gemist, de Nederlander had de bal van dichtbij voor praktisch leeg doel voor het inschieten, maar was uit balans en schoot naast.

In de tweede helft eiste Traoré de hoofdrol op. De aanvaller uit Burkina Faso, die in het verleden voor Vitesse en Ajax uitkwam, sneed in de 51ste minuut naar binnen en schoot raak in de verre hoek: 2-1. Negen minuten later liet hij ook de 3-1 aantekenen. Op aangeven van Nabil Fekir verschalkte hij doelman Yohann Pelé in de korte hoek. Memphis was toen al gewisseld. Hij ging na precies een uur spelen naar de kant voor Dembélé.

Een kwartier voor tijd werd het duel definitief beslist. Strootman liet zich op zijn eigen achterlijn aftroeven door Traoré en corrigeerde dat met een onhandige overtreding. Na raadplegen van de VAR gaf de scheidsrechter een strafschop aan Lyon, die benut werd door Fekir. Strootman ontsnapte daarbij aan zijn tweede gele kaart. Even later werd de 42-voudig Oranje-international vervangen door Clinton N'Jie, die in de slotfase de 4-2 maakte. Duje Caleta-Car kreeg daarna nog direct rood voor een spijkerharde tackle op de doorgebroken Traoré.

Lyon gaf de knappe zege op City zodoende een fraai vervolg. Dat was wel nodig ook, want de mannen van Genesio waren het seizoen in de Ligue 1 niet goed begonnen. Van de eerste vijf competitieduels werden er maar twee gewonnen, waardoor Paris Saint-Germain ook na de zege op Marseille nog een voorsprong van acht punten heeft.