Giménez slecht magische grens dankzij doelpunt tegen PSV

Reacties

Door de nederlaag tegen PSV (1-2) was het doelpunt van Santiago Giménez zondag weinig waard, maar de 22-jarige spits heeft met die treffer in De Kuip wel een magische grens geslecht. Voor de Mexicaan was het zijn dertigste goal van het kalenderjaar in de Eredivisie.

Giménez slecht magische grens dankzij doelpunt tegen PSV
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
1 - 2
PSV
PSV

Het is voor het eerst sinds 2005 dat een speler van Feyenoord dat aantal haalt in competitieverband gerekend over een kalenderjaar. Dirk Kuijt was destijds de laatste. De Katwijkse aanvaller was toen topscorer van het Eredivisie-seizoen 2004/05 met 29 treffers en ging in het nieuwe seizoen vrolijk verder met scoren.

Achttien jaar later treedt Giménez in de voetsporen van Kuijt door ook minimaal dertig Eredivisie-goals te maken in een kalenderjaar. Verder slaagden Mateja Kezman en Luis Suárez daar deze eeuw in. De Serviër was in 2003 goed voor 32 competitiegoals namens PSV, de Uruguayaan maakte er in 2009 dertig voor Ajax.

In de historie van Feyenoord kwam het zes keer eerder voor dat een speler de grens van dertig competitiegoals slechtte. Behalve Kuijt slaagden ook Ove Kindvall, Piet Kruiver en Nico Jansen daar in. Cor van der Gijp deed het zelfs twee keer en heeft het record met 37 goals in een kalenderjaar nog altijd in handen.

meeste eredivisie-goals voor feyenoord in kalenderjaar

  Speler Jaar Goals
1. Cor van der Gijp 1960 37
2. Cor van der Gijp 1957 34
3. Ove Kindvall 1967 31
4. Santiago Giménez 2023 30
Piet Kruiver 1964 30
Nico Jansen 1976 30
Dirk Kuijt 2005 30

Uit een nadere blik op de statistieken blijkt dat de goal van Giménez tegen PSV pas zijn eerste van buiten het strafschopgebied was. In totaal scoorde de Mexicaan, die een maand geleden nog een penalty miste tegen RKC, dit kalenderjaar zes keer vaker dan op basis van de Expected Goals had mogen worden verwacht.

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.