Giménez al op tien doelpunten bij simpel winnend Feyenoord

Feyenoord heeft de week van de glansrijke zege op Ajax op passende wijze afgesloten. De Rotterdammers schoven zaterdag in eigen huis Go Ahead Eagles simpel opzij. Het vizier kan nu gericht worden op de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid in de Champions League.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 1
Go Ahead Eagles

Go Ahead was gewaarschuwd voor de openingsfase. In de laatste twee thuiswedstrijden in de Eredivisie lukte het Feyenoord om drie keer te scoren in de eerste twintig minuten. Het team van Arne Slot had voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Go Ahead zelfs tien van zijn 23 Eredivisie-goals in dit seizoen in het eerste halfuur gemaakt. Des te knapper was het dat de bezoekers uit Deventer de eerste dertig minuten schadevrij doorkwamen. Buiten kansrijke momenten met Santiago Giménez en Calvin Stengs was Feyenoord uitstekend in bedwang gehouden in De Kuip, waar op indrukwekkende wijze werd stilgestaan bij de trieste gebeurtenissen van eerder deze week in Rotterdam.

De thuisploeg leek in de fase voor rust te versnellen. Giménez liet een grote kopkans uit een geweldige voorzet van Igor Paixão liggen en vroeg een minuut later tevergeefs om een strafschop nadat hij de bal niet onder controle kon houden in het strafschopgebied. Het was Yankuba Minteh die de score in de 42ste minuut dacht te openen. Hij pikte de bal rond de middenlijn op, versnelde en schoot raak. Door die treffer ging na inmenging van de VAR echter een streep omdat Mats Wieffer in een duel al rollend hands had gemaakt. Minteh had de bal via Wieffer meegekregen.

In de eerste minuut van de extra tijd van de eerste helft bezweek Go Ahead alsnog onder de druk. Lutsharel Geertruida speelde Minteh strak in, waarna de huurling van Newcastle United al dribbelend op zoek ging naar ruimte voor een schot. De negentienjarige aanvaller dribbelde in het strafschopgebied zo om Go Ahead-verdediger Nauber heen en klopte Jeffrey de Lange van dichtbij: 1-0.

Feyenoord loopt uit
Feyenoord bleef na die treffer dominant en liep vroeg in de tweede helft al uit naar een ruimere voorsprong. Quilindschy Hartman zag Calvin Stengs aan komen sprinten en bereikte de aanvallende middenvelder met een lage voorzet, die precies op maat was. Stengs schoot hoog raak: 2-0. Giménez zag het vanaf een afstandje gebeuren. Hij was in dezelfde aanval tegen de grond gekegeld. De Mexicaan die drie keer scoorde tegen Ajax, was tegen Go Ahead ongelukkig in de afwerking. De topscorer van de Eredivisie was met zijn vijfde doelpoging dicht bij een treffer, maar raakte met zijn schot richting verre hoek de paal.

Bij de zevende doelpoging was het eindelijk raak voor de o zo gretige doelpuntenmaker. Na een pass van Stengs scoorde Giménez uit de draai: 3-0. Voor de Feyenoorder was dat al zijn tiende competitiedoelpunt van het seizoen. Met tien goals uit de eerste zeven Eredivisie-wedstrijden evenaarde hij een clubrecord, dat op naam stond van Henk Schouten (1959/60) en Ove Kindvall (1967/68). Dat record werd niet meer verbroken, want Giménez stond direct na zijn goal zijn plek af aan Ayase Ueda. De Japanner kon zo nog wat ritme opdoen richting de Champions League-wedstrijd tegen Atlético. Bij afwezigheid van de dan nog geschorste Giménez is de weer fitte aanwinst een belangrijke kandidaat om te starten als spits in Madrid.

Go Ahead redde de eer via invaller Sylla Sow. Hij creëerde in duel met zowel David Hancko als Gernot Trauner knap ruimte voor een schot en klopte Timon Wellenreuther in de verre hoek: 3-1. Die treffer was niet genoeg om de spanning terug te brengen in De Kuip.