Ghoochannejhad van anonieme spits tot volksheld Iran

Ontdekt als international op een oktoberdag in 2011 in Lier vindt Reza Ghoochannejhad zijn naam inmiddels vet gedrukt terug in de WK-annalen van het Iraanse voetbal.

Ghoochannejhad van anonieme spits tot volksheld Iran

In Nederland en België kwam Ghoochannejhad niet veel verder dan bescheiden clubs als Go Ahead Eagles, FC Emmen, SC Cambuur en Sint-Truiden. Pas minder dan twee maanden geleden maakte hij zijn eerste treffer voor een topclub. Standard Luik won op 19 mei mede dankzij een treffer van Gucci met 4-3 van SC Lokeren.

Maar in Iran wordt zijn naam inmiddels in één adem genoemd met de groten onder de voetballende landgenoten. Ghoochannejhad is een held van Team Melli, dat zich een maand geleden voor de vierde keer plaatste voor het WK.

Legende Hassan Rowshan hielp Iran met zijn doelpunten in 1978 voor het eerst op het WK-podium, zoals Khodadad Azizi en Vahid Hashemian dat deden in de kwalificatie voor de WK’s van respectievelijk 1998 en 2006.

Die status heeft Ghoochannejhad in minder dan een maand bereikt. De in Iran geboren maar in Friesland opgegroeide spits speelde een doorslaggevende rol tijdens het slot van de WK-kwalificatie van Iran, dat zich op tijd herstelde van enkele teleurstellende resultaten.

Op 4 juni bracht Gucci weer hoop op een plaats op het mondiale podium door de winnende treffer te maken tegen Qatar (1-0), om zeven dagen later zijn bijdrage te leveren aan de ruime zege op Libanon (4-0). Weer een week later volgde de apotheose met Reza in de hoofdrol. Zijn treffer tegen Zuid-Korea was beslissend. Ghoochannejhad had met drie treffers in evenveel duels zijn land de weg gewezen naar het WK in Brazilië volgend jaar. De kiem van de ontsnapping van Iran lag in Herman Vanderpoorten-stadion op de warme herfstdag 22 oktober in 2011. Ghoochannejhad maakte bij Sint-Truiden indruk tegen Lierse SK, dat mede door de inbreng van de Iraanse spits op eigen veld met 2-0 ten onder ging.

Het bleek de opmaat voor een aansprekende interlandcarrière voor zijn geboorteland. Bondscoach Carlos Queiroz was namelijk getuige van de hoofdrol van Reza en kwam direct in actie. De Portugees nam contact op met de aanvaller.

'Het was een verrassing dat Queiroz me belde', vertelt Ghoochannejhad op de FIFA-website over de wending in zijn voetballeven. 'Hij zei me dat spelen voor je land een eer moet zijn als je van je land houdt. En hij vertelde me ik denk dat je ons kan helpen.'

Groen lichtDat bleek inderdaad het geval. Na de nodige moeite om alle papieren rond te krijgen volgde er in 2012 het groene licht. Bijna een jaar na de ontdekking van Queiroz in Lier debuteerde Ghoochannejhad voor zijn land. Met vijf doelpunten in zeven interlands is hij uitgegroeid tot de Iraanse held en WK-hoop.

Daarbij kan hij zijn illustere voorgangers in 2014 naar de kroon steken. Rowshan scoorde wel in 1978 maar kwam verder door blessureleed tijdens het toernooi in Argentinië nauwelijks in actie. Nog immer leeft het idee dat Team Melli verder was gekomen als Rowshan wel fit was geweest. Azizi slaagde er twintig jaar later in Frankrijk evenmin in zijn land verder te helpen. Dat gold ook voor Vahid Hashemian in 2006 in Duitsland.

Ghoochannejhad denkt dat Iran geschiedenis kan schrijven, en dan wijst hij niet op zichzelf. 'Ik heb echt vertrouwen in onze ploeg. Er is een perfecte balans in de selectie, met jonge talenten en ervaren krachten. We kunnen meer bereiken als we als een ploeg blijven spelen.' (Lars Ulrich)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen