Ghana kan derde deelname aan WK op rij niet meer ontgaan

Ghana is zo goed als zeker van een WK-ticket. In de heenwedstrijd van de Afrikaanse play-offs wonnen de Black Stars thuis doodeenvoudig met 6-1 van Egypte. Asamoah Gyan (foto) was met twee goals één van de uitblinkers.

Ghana kende in Kumasi een droomstart. Al na vier minuten zorgde aanvoerder Gyan, die eerder deze week in Ghanese media al beloofde te scoren, voor 1-0. De aanvaller van Al-Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten schoot via de binnenkant van de paal raak, waarna het via een eigen goal van de Egyptische verdediger Wael Gomaa na 22 minuten 2-0 werd.

Chelsea-middenvelder Michael Essien leek de bal mee te nemen voorbij doelman Sherif Ekramy (net als ploeggenoot Hossam Ghaly ex-Feyenoord), maar de 38-jarige Gomaa werkte de bal in een poging Essien te stuiten zelf over de lijn. Egypte leek vlak voor rust via een rake penalty van Mohamed Abutrika vervolgens terug in de wedstrijd te komen, maar kort daarna stond het alweer 3-1. Een vrije trap van Sulley Muntari werd door Abdul Majeed Waris binnengekopt.

Blessure
Na rust ging het vervolgens helemaal mis voor de ploeg van de Amerikaanse bondcoach Bob Bradley. Eerst zorgde Gyan er met zijn tweede van de avond voor dat het voor Egypte een mission impossible wordt om het WK te bereiken, terwijl Ekramy even later met een blessure van het veld moest. Na 72 minuten zorgde Muntari vanaf de stip voor de 5-1, waarna aanvaller Christian Atsu (door Chelsea verhuurd aan Vitesse) voor het slotakkoord zorgde: 6-1.

Door de ruime overwinning is de return op 19 november niet meer dan een formaliteit. Ghana mag zich dan ook opmaken voor de derde WK-deelname in successie. In 2006 in Duitsland bereikte Ghana de tweede ronde, terwijl het vier jaar later in Zuid-Afrika zelfs tot de kwartfinales reikte. Daarin werd het, mede door een controversiële handsbal van Luis Suárez, uitgeschakeld door Uruguay.