Geweldenaar Messi toont twee vertrouwde gezichten

Ook Getafe is een speelbal gebleken voor het genadeloze Barcelona (6-0). Lionel Messi liet zich tegen de club uit de voorstad van Madrid ouderwets gelden met een goal en drie assists, maar miste tevens een strafschop. En dat was niet voor het eerst dit seizoen.

Voordat de Argentijnse sterspeler van de Catalanen echt op stoom raakte, was het Juan Rodríguez die de thuisploeg in de achtste minuut in het zadel hielp. De middenvelder van Getafe werkte ietwat ongelukkig een voorzet van Barça-back Jordi Alba achter zijn eigen doelman. Het was dezelfde doelman, Vicente Guaita, die een kleine vier minuten later wel een doelpunt voorkwam.

Messi legde namelijk aan voor een penalty, maar zijn inzet werd gekeerd door de goalie. Daarmee tekende Leo voor zijn vierde misser vanaf elf meter in dit seizoen, waarbij de aantekening gemaakt moet worden dat de Cruijff-penalty tegen Celta de Vigo ook als misser wordt gerekend, terwijl Luis Suárez daaruit wel scoorde. Feit is wel dat het voor Barcelona - zonder de strafschop tegen Celta mee te rekenen - alweer de negende (!) gemiste penalty is van dit seizoen, terwijl de ploeg het al verdeeld over alle competities al twintig keer vanaf de stip mocht proberen.

De misser was echter niet lang onderwerp van gesprek in Camp Nou, want pas na die tegenslag begon het echt te draaien bij de ploeg van trainer Luis Enrique. In de twintigste minuut lag de bal voor de tweede keer deze middag achter Guaita. Messi volleerde het wippertje van Andrés Iniesta in een keer voor het doel, waar Munir El Haddadi zijn tweede doelpunt in dit Primera División-seizoen binnenknikte: 2-0.

Galavoorstelling
Ruim tien minuten later was Neymar de bestemming van een splijtende pass van Messi. De Braziliaan mikte vanaf de linkerflank binnen, waarna Messi in de 41ste minuut liet zien ook zelf nog altijd het net te kunnen vinden met een raak afstandsschot: 4-0. Het rustsignaal luidde niet het einde van de galavoorstelling in, want zes minuten na afloop van de pauze was de combinatie Messi-Neymar opnieuw dodelijk.

Een vertrouwd beeld deze zaterdagmiddag in het competitieduel tussen Barcelona en Getafe: juichende spelers van de thuisploeg.

Het recept was hetzelfde: een splijtende pass van Messi, doelpunt van Neymar. Dit keer prikte de 24-jarige aanvaller raak vanuit het hart van het strafschopgebied van Getafe. Voor de toch al overvolle recordboeken van en over Messi viel er overigens nog wel een primeur te noteren: het was de eerste keer dat hij drie assists in een competitiewedstrijd achter zijn naam kreeg.

Rust
In de 57ste minuut verzorgde Arda Turan het slotakkoord met een omhaal uit een door Gérard Pique verlengde hoekschop: 6-0. De goal van de Turk gaf Luis Enrique definitief de mogelijkheid om al vroeg spelers rust te gunnen. Zo haalde de Spaanse oefenmeester Jérémy Mathieu, Andrés Iniesta en Gérard Pique nog voor de zeventigste minuut naar de kant, met het oog op de Champions League-confrontatie met Arsenal van komende woensdag.

Met Luis Suárez, Dani Alves en Ivan Rakitic de gehele negentig minuten op de bank koerste Barça daarna af op de 24ste zege van het competitieseizoen, waarmee de ploeg met 75 punten nog altijd stevig aan kop gaat. Barcelona - dat nu al 37 wedstrijden op rij ongeslagen is en daarmee het eigen record weer wat aanscherpte - heeft elf punten voorsprong op nummer twee Atlético Madrid en vijftien op Real Madrid. Beide ploegen komen deze speelronde nog wel in actie.