Gevoelig verlies NAC in Deventer, recordzege Almere City

Go Ahead Eagles heeft op de laatste speeldag van het reguliere seizoen ten koste van NAC Breda een goed gevoel gekregen voor de play-offs. Almere City FC begint met een recordzege op zak.

Go Ahead Eagles – NAC Breda 4-1
Go Ahead Eagles sloot de competitie af met de vierde zege op rij. Dankzij een fraaie afstandsknal van Darren Maatsen en twee treffers van clubtopscorer Leon de Kogel (24 goals) stond NAC Breda na zeventig minuten met 3-0 achter in De Adelaarshorst. De Brabanders kregen na rust kansen om iets terug te doen, maar vonden doelman Theo Zwarthoed of de lat op hun weg. Pas in de 82ste minuut was het raak dankzij Kenny van der Weg. Het fraaie slotakkoord was voor Elvio van Overbeek.

Voor NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar had de laatste competitiewedstrijd een speciaal tintje. Ten Rouwelaar speelde vorige week voor het eerst sinds acht jaar niet mee, omdat zijn moeder op 61-jarige leeftijd overleed. Vrijdagavond staken de supporters de 35-jarige doelman een hart onder de riem door in de 61ste minuut te applaudisseren en You'll Never Walk Alone te zingen. NAC gaat de play-offs om promotie in als nummer drie, Go Ahead als nummer vijf.

Sparta Rotterdam – FC Dordrecht 2-3
Sparta Rotterdam is na vanavond klaar. De kampioen van de Jupiler League sloot het seizoen niet in stijl af door de eerste thuisnederlaag te slikken. Nummer zestien FC Dordrecht nam na twaalf minuten de leiding dankzij een rake kopbal van Rangelo Janga uit een voorzet van Alvin Daniels, die vijf minuten later de 0-2 maakte.

Sparta knokte zich terug dankzij een afstandsschot van Stijn Spierings en een vrije trap van Ryan Sanusi, maar het was uiteindelijk Dordt dat aan het langste eind trok in de streekderby. Jeffry Fortes werd matchwinner door de bal over doelman Roy Korsmit in het doel te koppen. Vlak daarvoor had Kortsmit nog een zeker lijkende goal voorkomen toen Janga voor hem opdook. De gelijkmaker zat er niet meer in voor Sparta.

Achilles '29 – VVV-Venlo 1-3
Ralf Seuntjens stelde in Groesbeek zijn topscorerstitel in de Jupiler League veilig. De spits van VVV-Venlo maakte op bezoek bij Achilles '29 de eerste en de derde goal van de Limburgers en eindigt op 28 treffers. Tussendoor had Mitchel Paulissen op aangeven van Gianluca Nijholt in de feestvreugde gedeeld. Nijholt en Seuntjens misten nog een enorme kans op de 0-4. Nicky van de Groes scoorde daarna nog voor Achilles. Het neemt niet weg dat VVV als nummer twee aan de play-offs begint na vijf zeges op rij.

FC Oss – FC Volendam 1-2
FC Volendam heeft zichzelf ervoor behoed dat het als laagst geklasseerde formatie zou beginnen aan de play-offs om een plek in de Eredivisie. De formatie van trainer Robert Molenaar ontsnapte aan een teleurstellend resultaat bij hekkensluiter FC Oss, dat kort voor rust op voorsprong was gekomen door Richard van der Venne. Jack Tuyp en Elson Hooi stelden in de tweede helft orde op zaken, zodat FC Volendam maandag begint met een uitwedstrijd tegen MVV. Bij FC Oss maakte doelman Ronald Koeman junior zijn debuut in het betaald voetbal.

FC Emmen – Fortuna Sittard 1-2
FC Emmen zakte een plaats door de onverwachte thuisnederlaag tegen Fortuna Sittard, dat met dank aan twee doelpunten van Lars Hutten het veelbesproken seizoen positief afsloot. De openingstreffer van Erixon Danso bleek zodoende niet genoeg voor een Drents succes. Maandag begint de nacompetitie voor FC Emmen met een uitduel met Almere City FC.

Almere City FC – Jong PSV 7-0
Almere City FC heeft op de laatste speeldag vertrouwen getankt voor de jacht op promotie. Jong PSV was geen partij in het Yanmar Stadion, waar Jason Oost (2x) en Soufyan Ahannach de wedstrijd al voor rust in het voordeel van de thuisploeg had beslist. Jong PSV sloot het seizoen in mineur af. De Eindhovense beloftes incasseerden niet alleen twee strafschoppen, maar zagen ook Philippe Rommens en Jordy de Wijs vroeg in de eerste en vroeg in de tweede helft met een rode kaart het veld voortijdig verlaten. Ricardo Kip, Ahannach en Silvester van der Water (2x) voerden in de tweede helft de productie op tot een recordzege voor Almere City FC.

RKC Waalwijk – MVV Maastricht 1-3
MVV Maastricht heeft met de derde uitzege op rij niet kunnen voorkomen dat het als laagst geklasseerde club begint aan de nacompetitie. De doelpunten van Steven Pereira, Pieter Nys en Luca Polizzi waren RKC Waalwijk te machtig. Voor de Limburgers beginnen de play-offs maandag met een thuiswedstrijd tegen FC Volendam.