Geplaagd Feyenoord gooit schroom van zich af en overklast Heerenveen

Reacties

Feyenoord heeft donderdagavond een einde gemaakt aan een zwakke reeks. De Rotterdammers waren in de eigen Kuip veel te sterk voor SC Heerenveen.

Geplaagd Feyenoord gooit schroom van zich af en overklast Heerenveen
Feyenoord
Feyenoord
3 - 0
sc Heerenveen
sc Heerenveen

De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst won slechts één van zijn laatste zeven wedstrijden en was de derde plaats in de Eredivisie daardoor kwijtgeraakt aan AZ. Technisch directeur Martin van Geel kondigde zijn vertrek aan, er was een relletje rond Steven Berghuis én aanvoerder en clubtopscorer Robin van Persie ontbrak wegens een blessure. Kortom, Feyenoord kon wel een overwinning gebruiken.

Heerenveen behaalde de afgelopen maanden wel prima resultaten en bleef in de openingsfase van de wedstrijd in De Kuip zonder al te veel problemen overeind. In de twintigste minuut leek Nicolai Jørgensen het verzet te breken. De Deen rondde knap af na een mooie pass van Jordy Clasie, maar scheidsrechter Björn Kuipers keurde de treffer na inmenging van de VAR af omdat Sam Larsson een duw had uitgedeeld in aanloop naar de goal.

Arbiter Björn Kuipers had een hoofdrol in De Kuip met twee afgekeurde treffers.
Arbiter Björn Kuipers had een hoofdrol in De Kuip met twee afgekeurde treffers.

Twaalf minuten later was het dan wel echt raak voor Jørgensen. Sam Lammers haalde de bal van de lijn bij een hoekschop van Feyenoord, maar werkte hem niet snel genoeg weg. Jørgensen was alert en tikte de bal van dichtbij binnen: 1-0. Een minuut later was het alweer bijna gelijk. Het lag ineens helemaal open achterin bij Feyenoord en Mitchell van Bergen profiteerde bijna: zijn inzet ging voorlangs.

Het was een van de weinige wapenfeiten van de bezoekers, die bewust ver inzakten, maar er eigenlijk ook niet uit kwamen. Vijf minuten voor rust kregen de Friezen een tweede doelpunt om de oren. Cuco Martina stuurde Jens Toornstra de diepte in, de middenvelder passeerde Warner Hahn en stelde Berghuis in staat om simpel te scoren. Tot grote frustratie van het thuispubliek keurde Kuipers na overleg met de VAR echter ook dit doelpunt af, deze keer wegens buitenspel van Toornstra.

Een deel van de Feyenoord-fans was niet welkom voor de wedstrijd tegen Heerenveen vanwege een vuurwerkstraf. De supporters protesteerden door van buiten het stadion vuurwerk het veld op te schieten.
Een deel van de Feyenoord-fans was niet welkom voor de wedstrijd tegen Heerenveen vanwege een vuurwerkstraf. De supporters protesteerden door van buiten het stadion vuurwerk het veld op te schieten.

Na rust drong Feyenoord verder aan en kreeg het al snel twee enorme kansen. Eerst was het Jørgensen die na een prima combinatie met Toornstra naast schoot. Daarna gaf de spits de bal af op Berghuis, die hem ook in twee instanties niet tegen de touwen kreeg, hetgeen een klein wonder was te noemen. Lang hoefde de rechtsbuiten daar niet om te treuren. Een minuut na zijn misser scoorde hij namelijk alsnog. Op aangeven van Larsson schoof hij de bal in de verre hoek: 2-0.

Feyenoord ging vervolgens vrolijk op zoek naar een derde treffer. Berghuis - vrije trap tegen de paal - en Jørgensen - kopbal van dichtbij in de handen van Hahn - lieten kansen liggen, maar Tonny Vilhena haalde de trekker in de 72ste minuut wel over. Na terugleggen van Larsson schoot hij zijn zesde Eredivisie-treffer van het seizoen binnen. Het was een logisch gevolg van een kansenregen rond het Friese doel. 

Heerenveen kwam er in het tweede bedrijf totaal niet aan te pas en mocht blij zijn dat de uitslag niet hoger uitviel in De Kuip. De Friezen worden door de nederlaag in Rotterdam gepasseerd door FC Groningen op de ranglijst. Feyenoord doet door de zege goede zaken in de strijd om de derde plaats. De achterstand op AZ bedraagt nu één punt.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
7
Heracles Almelo
34
15
3
16
61-68
-7
48
8
FC Groningen
34
13
6
15
39-41
-2
45
9
ADO Den Haag
34
12
9
13
58-63
-5
45
10
Willem II
34
13
5
16
58-72
-14
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Als Berghuis het op zijn heupen heeft, is hij altijd beslissend'
Vilhena: 'Ik ben niet bezig met een afscheid bij Feyenoord'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.