Gennaro Gattuso: is drie keer scheepsrecht voor AC Milan?

Reacties

Gennaro Gattuso is door AC Milan aangewezen als de man die de club terug naar de top van de Serie A moet brengen. De oud-middenvelder van de club is daarmee de derde oud-speler van het grote Milan uit het begin van de 21ste eeuw die de kans krijgt als trainer van de Rossoneri.

Gennaro Gattuso: is drie keer scheepsrecht voor AC Milan?

Clarence Seedorf besloot speciaal voor Milan met pensioen te gaan als speler om op 16 januari aan de slag te gaan als coach in San Siro. De Nederlander begon met hoge verwachtingen en tekende een langdurig contract, maar werd vier maanden na zijn komst alweer ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. Seedorf stond 22 wedstrijden aan het roer en pakte gemiddeld 1,59 punt per wedstrijd.

Na het ontslag van Seedorf besloot Milan wederom in zee te gaan met een oud-speler. Filippo Inzaghi maakte indruk als jeugdtrainer en werd doorgeschoven. Wederom bleek dat een goed paard nog geen goede ruiter is. Inzaghi hield het weliswaar een jaar vol, maar haalde in veertig wedstrijden gemiddeld slechts 1,38 punt per duel en deed het daarmee nog minder dan zijn voorganger Seedorf.

Gattuso is nu de derde speler van het grote Milan die de kans krijgt om ook als trainer succesvol te zijn in Milaan. De 39-jarige Italiaan deed de afgelopen jaren al de nodige ervaring op, maar flopte als coach bij FC Sion (ontslag na 2,5 maand), Palermo (ontslag na 3 maanden) en OFI Kreta (ontslag na 5 maanden). Bij Pisa ging het wél goed. Gattuso leidde de ploeg vanuit de Lega PRO naar promotie naar de Serie B, maar besloot na het succesvolle seizoen op te stappen vanwege een conflict met de clubleiding.

Gennaro Gattuso maakte deel uit van het grote AC Milan van begin deze eeuw. Op deze teamfoto samen met onder anderen Clarence Seedorf en Filippo Inzaghi, die hem ook voorgingen als hoofdtrainer van Milan.
Gennaro Gattuso maakte deel uit van het grote AC Milan van begin deze eeuw. Op deze teamfoto samen met onder anderen Clarence Seedorf en Filippo Inzaghi, die hem ook voorgingen als hoofdtrainer van Milan.

De soap werd compleet toen Gattuso een maand na zijn ontslag weer terugkeerde als coach van Pisa, alvorens hij afgelopen zomer aan de slag ging in de jeugdopleiding van AC Milan. Daar kreeg Gattuso al snel de reputatie een groot trainerstalent te zijn. Met een puntgemiddelde van 2,08 als coach van de Primavera, het hoogste jeugdelftal, waren de resultaten bovendien uitstekend.

Om die reden krijgt Gattuso nu de kans om zich te bewijzen als trainer op het allerhoogste niveau. De kuitenbijter van weleer heeft een duidelijke opdracht: AC Milan naar de Champions League loodsen. Dat dit nog niet zo'n gemakkelijke taak is, ondervond Vincenzo Montella dit seizoen aan den lijve. Milan investeerde afgelopen zomer ruim tweehonderd miljoen euro in nieuwe spelers, maar staat na veertien wedstrijden zevende met pas twintig punten.

De achterstand op nummer vier AS Roma bedraagt liefst elf punten en dan hebben de Romeinen ook nog eens een wedstrijd minder gespeeld. Milan kampt met twee cruciale problemen: de verdediging is met achttien tegentreffers zo lek als een mandje en de aanval met pas negentien goals improductief.

Gennaro Gattuso met Clarence Seedorf in het shirt van AC Milan. Slaagt Gattuso in tegenstelling tot Seedorf wel als coach van de Milanezen?
Gennaro Gattuso met Clarence Seedorf in het shirt van AC Milan. Slaagt Gattuso in tegenstelling tot Seedorf wel als coach van de Milanezen?

Waar het enthousiasme afgelopen zomer nog groot was na de komst van spelers als Leonardo Bonucci, Franck Kessié, Lucas Biglia, Hakan Çalhanoglu, André Silva en Nikola Kalinic, is daar inmiddels niets meer van over. Aanvoerder Bonucci stelt teleur en wordt al in verband gebracht met een vertrek, terwijl Silva en Kalinic pendelen tussen bank en basis. Zelfs supertalent Gianluigi Donnarumma, die afgelopen zomer na een contractsoap Milan toch trouw besloot te blijven, haalde nog geen moment zijn niveau van vorig seizoen.

Lukt het Gattuso om dit Milan weer aan het voetballen te krijgen? Aan zijn inzet zal het zeker niet liggen, niet voor niets kreeg hij in zijn tijd als voetballer de bijnaam De Pitbull. De vraag is echter vooral of Milan wel genoeg kwaliteit heeft om mee te draaien in de top. En hoeveel geduld kan het bestuur dit keer opbrengen?

Het is een publiek geheim dat Carlo Ancelotti en Antonio Conte de droomkandidaten zijn van de clubleiding, maar Ancelotti aast op de baan als bondscoach van Italië terwijl Conte nog jaren vastligt bij Chelsea. Dat Gattuso slechts op interim-basis is aangesteld en niet net als Seedorf en Inzaghi direct een langdurig contract heeft gekregen, lijkt er in ieder geval op te duiden dat Milan geleerd heeft van het verleden.

Het speelschema van AC Milan tot de winterstop:

DatumTegenstanderCompetitie
3/12Benevento (uit)Serie A
7/12NK Rijeka (uit)Europa League
10/12Bologna (thuis)Serie A
14/12n.n.b.Coppa Italia
17/12Hellas Verona (uit)Serie A
23/12Atalanta Bergamo (thuis)Serie A
30/12Fiorentina (uit)Serie A
6/1Crotone (thuis)Serie A
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.