Geniale Silva gidst oppermachtig City langs kansloos Swansea

Manchester City blijft vooralsnog oppermachtig in de Premier League. Ook woensdag werd er, uit bij Swansea City, geen fout gemaakt. Virgil van Dijk kende met Southampton een slechte avond, terwijl Wayne Rooney nog maar eens benadrukte in topvorm te zijn.

Swansea City - Manchester City 0-4
Met Mike van der Hoorn in de basis en Leroy Fer en Luciano Narsingh op de bank was Swansea woensdag volstrekt kansloos tegen de aanvalsmachine van manager Pep Guardiola. De ene aanval volgde de andere op en met name David Silva strooide met fraaie passes. Dat de Spanjaard na 27 minuten zelf de score opende, was een beloning voor zijn sterke spel.

Een perfecte indraaiende voorzet van Bernardo Silva werd door zijn naamgenoot bij de tweede paal binnengelopen: 0-1. Nauwelijks bekomen van de tegentreffer, moest Swansea de bal opnieuw uit het net rapen. Kevin De Bruyne plaatste zich achter een vrije trap en waar iedereen rekende op een voorzet, besloot de Belg vanaf de zijkant van het zestienmetergebied op doel te schieten. Doelman Lukasz Fabianski was totaal verrast: 0-2.

Kevin De Bruyne lacht nadat hij iedereen verraste met zijn vrije trap.

Direct na rust miste uitblinker Silva nog een grote kans, voordat hij in de 53ste minuut alsnog zijn tweede maakte. Na een heerlijke combinatie met Raheem Sterling wipte de Spaanse WK-ganger de bal behendig over Fabianski en zette zo de derde City-treffer op het scorebord. Vlak voor tijd bepaalde Sergio Agüero met een rake schuiver de eindstand op 0-4.

Dat op het nog altijd ongeslagen City dit seizoen geen maat staat, blijkt wel uit de 49 punten die de ploeg verzamelde uit zeventien wedstrijden. Ook het doelsaldo van +41 spreekt voor zich, net als de recordreeks van vijftien zeges in de Premier League. City is met vijftien zeges en één remise bezig aan de beste seizoensstart ooit op het hoogste niveau in Engeland, al deelt het die titel nog met Tottenham Hotspur (1961). Swansea, waar Fer en Narsingh na rust invielen, is hekkensluiter met twaalf punten.

Newcastle United - Everton 0-1
Wonderdokter Sam Allardyce lijkt de boel bij Everton razendsnel op de rit te hebben gekregen. Na een overwinning op Huddersfield Town (2-0) en een gelijkspel tegen Liverpool (1-1) werd nu Newcastle United verslagen. Wayne Rooney, die onder Ronald Koeman vooral op de bank zat, kroonde zich tot matchwinner. Nadat hij tegen Liverpool al voor de gelijkmaker had gezorgd was het tegen Newcastle in de 27ste minuut raak. De routinier zette zelf de aanval op en was er nadat een kopbal van Aaron Lennon nog werd gestopt als de kippen bij om de rebound binnen te tikken: 0-1.

Wayne Rooney is door het dolle heen na zijn negende doelpunt van het seizoen voor Everton.

Het doelpunt van Rooney, zijn negende van het seizoen alweer, bleek voldoende om de volle buit te pakken op St. James' Park. Van degradatiezorgen is bij Everton, waar Davy Klaassen wederom niet bij de selectie zat, inmiddels totaal geen sprake meer. The Toffees staan tiende met 22 punten uit zeventien wedstrijden. Newcastle moet het doen met plek zestien en heeft vijftien punten.

Southampton - Leicester City 1-4
Door een werkelijk dramatische eerste helft was Southampton woensdag al snel aan een kansloze missie bezig tegen Leicester City. In de elfde minuut besloot niemand Riyad Mahrez, toch niet de eerste de beste, aan te pakken, waarop de Algerijn van een meter of twintig maar besloot uit te halen en doelman Fraser Forster kansloos liet met een diagonale knal: 0-1.

Twintig minuten later legde Mahrez een hoekschop neer bij de volledig vrijstaande Christian Fuchs op de rand van de zestien. Het schot van de verdediger werd gesmoord, maar Shinji Okazaki maakte er uit de rebound alsnog 0-2 van. Ook bij de derde goal was er een rol voor Mahrez weggelegd. Zijn vrije trap kon door Harry Maguire in alle rust aangenomen worden, waarna de verdediger ook nog alle tijd kreeg om een goede voorzet af te leveren. Andy King promoveerde de lage, harde pass bij de tweede paal tot doelpunt.

Riyad Mahrez schiet de 0-1 tegen de touwen.

Met Virgil van Dijk in de basis (Wesley Hoedt ontbrak in de selectie) toonde Southampton na rust iets van beterschap. Na een uur zorgde Maya Yoshida (ex-VVV) met een rake kopbal zelfs voor de 1-3, maar al snel ging het toch weer mis toen Van Dijk te laat was om Okazaki van het binnentikken van een voorzet te weerhouden.

Leicester City klimt door de zege naar plek acht met 26 punten uit zeventien wedstrijden. Southampton staat met achttien punten op een elfde plaats.