Gemiste strafschop Ziyech kent dramatisch gevolg voor Marokko

Marokko is vrijdagavond zeer verrassend uitgeschakeld op het toernooi om de Afrika Cup. Hakim Ziyech miste in de allerlaatste seconden van het duel met Benin een strafschop, wat voor Marokko het begin van het einde betekende. In de penaltyreeks ging het helemaal mis.

Marokko
Marokko
ns
1 - 1
Benin
Benin

Voor Marokko werd het zo een donkere avond. De ploeg van Hervé Renard won zijn drie groepswedstrijden, allemaal met het minimale verschil van 1-0, en werd daardoor gekoppeld aan het nietige Benin. Dat team speelde in de groepsfase drie keer gelijk en ging als één van de beste nummers drie naar de achtste finales.

Het mocht duidelijk zijn dat Marokko de torenhoge favoriet was voor dit treffen. Met Ziyech, Karim El Ahmadi en Nordin Amrabat in de basis en Noussair Mazraoui en Oussama Idrissi op de bank zochten de Atlasleeuwen dan ook direct na het eerste fluitsignaal de aanval, in de hoop een vroege openingstreffer op het bord te krijgen. Benin verdedigde echter goed en gaf nauwelijks iets weg.

Benin toonde zelf nauwelijks aanvallende intenties en hield zich vooral bezig met tegenhouden. Het was dan ook bijzonder verrassend dat de ploeg zeven minuten na rust op voorsprong kwam. Moise Adilehou worstelde zich bij een hoekschop voor zijn man en was bij het eerste schot op doel van Benin in deze wedstrijd direct trefzeker. Marokko moest de druk nu opvoeren en kreeg wel een paar behoorlijke kansen, maar al met al was het veel te weinig wat de ploeg van Renard liet zien.

Een persoonlijke fout bracht Marokko kort na de invalbeurt van Mazraoui, ruim een kwartier voor tijd, toch op gelijke hoogte. Jordan Adeoti treuzelde bij het uitverdedigen en verspeelde de bal aan Mbark Boussoufa, die Boufal in staat bracht om de 1-1 binnen te schieten. Marokko wilde hierna meer en kreeg diep in blessuretijd een enorme kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Na een onhandige overtreding van Stéphane Sessègnon ging de bal op de stip.

Ziyech nam zijn verantwoordelijkheid en begon vol vertrouwen aan zijn aanloop. De Ajacied stuurde doelman Owolabi Kassifa de verkeerde kant op, maar zag zijn harde penalty op de paal uiteenspatten. De wedstrijd in de achtste finales van het toernooi om de Afrika Cup kreeg daarom een verlenging en in deze extra speeltijd kwam Benin met tien man te staan. Khaled Adenon kreeg om een onduidelijke reden zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Helder Martins De Carvalho.

In de verlenging was de beste kans op een verlossende treffer voor Ziyech. Van dichtbij schoot hij echter over, waardoor een penaltyreeks de beslissing moest forceren. Daarin spatte de Marokkaanse Afrika Cup-droom uiteen. Invaller Idrissi schoot nog mooi raak, maar Sofiane Boufal en Youssef En Nesyri gingen in de fout, terwijl Benin geen enkele strafschop om zeep hielp. Voor Marokko zit het toernooi erop; Ziyech en co gaan een paar slapeloze nachten tegemoet.