Gelijkspel voor Argentinië, Suarez met Uruguay onderuit

Argentinië heeft het bezoek aan Bolivia niet geheel zonder kleerscheuren doorstaan. Zo erg als de 6-1 nederlaag die het in aanloop naar het WK 2010 leed in het op 3.637 meter gelegen stadion Hernando Siles, werd het deze echter keer niet. Ecuador deed goede zaken in de thuiswedstrijd tegen Paraguay.

Gelijkspel voor Argentinië, Suarez met Uruguay onderuit

Bolivia - Argentinië 1-1De angst voor een nieuwe zeperd in Bolivia was overduidelijk groot in het Argentijnse kamp, want bondscoach Alejandro Sabella bracht tegen de hekkensluiter van de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiegroep liefst vijf verdedigers in het veld.

Desondanks kwam Bolivia na 25 minuten op voorsprong. Marcelo Moreno verraste bij de tweede paal Gino Peruzzi en Hugo Campagnaro kopte het thuisland op een 1-0 voorsprong. Een nieuw doemscenario leek zich af te tekenen.

Zover liet Argentinië het ditmaal echter niet komen, want al voor rust had het de schade gerepareerd. Lionel Messi bediende de mee opgekomen linksback Clemente Rodríguez, die met zijn afgemeten voorzet Ever Banega bereikte. De 1,73 meter kleine middenvelder van Valencia knikte beheerst raak in de verre hoek. Omdat beide teams in de tweede helft niet meer tot scoren kwamen, hield Argentinië een punt over aan de vooraf zo gevreesde wedstrijd op grote hoogte. Toch is de koppositie enigszins in gevaar, want nummer drie Colombia heeft twee duels minder gespeeld en kan langszij komen als het die allebei wint.

Ecuador - Paraguay 4-1Ecuador is bezig aan een ijzersterke WK-kwalificatiecampagne en onderstreepte dat met een overwinning in eigen huis op Paraguay, dat tijdens het afgelopen WK in Zuid-Afrika nog kwartfinalist was maar de eindronde in Brazilië steeds verder uit het zicht ziet verdwijnen.

Want hoewel Paraguay na een kwartier nog op voorsprong kwam dankzij Luis Caballero, won Ecuador dankzij treffers van Felipe Caicedo, Jefferson Montero (2) en Christian Benítez ook de zesde thuiswedstrijd in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone.

Het kan geen toeval zijn dat al die zes zeges in de op 2.850 meter gelegen hoofdstad Quito tot stand kwamen. Zeker met de slechte prestaties van Ecuador op vreemde bodem in het achterhoofd, want de vier uitwedstrijden leverden pas twee punten op.

Dankzij de hoogtes van het Olympisch Stadion van Atahualpa staat Ecuador inmiddels wel tweede achter koploper Argentinië. Het uitzicht op het WK in Brazilië is riant met zeven punten voorsprong op nummer vier Uruguay.

De kans dat Paraguay zich nog plaatst is klein. De hekkensluiter staat vier punten achter op de vijfde plaats, die recht geeft op play-offs tegen de nummer vijf van Azië. Bovendien heeft Venezuela nog een duel te goed.

Chili - Uruguay 2-0Uruguay heeft een dure nederlaag geleden op bezoek bij Chili. De ploeg van bondscoach Óscar Tabárez verloor al voor de vierde keer deze WK-kwalificatiecampagne. Esteban Paredes en Eduardo Vargas bezorgden de thuisploeg drie punten, waardoor de Chilenen nu vierde staan in Zuid-Amerika. Voor Luis Suarez was er een negatieve hoofdrol weggelegd.

De voormalig Ajacied kreeg het al in de eerste helft aan de stok met Gonzalo Jara, die hij een klap uitdeelde. De scheidsrechter zag het incident niet, waardoor Suarez nu moet vrezen voor vervolging aan de hand van televisiebeelden.

Uruguay bezet de zesde plaats en moet na de elfde speelronde ook Venezuela voor zich dulden. De eerste vier landen plaatsen zich rechtstreeks voor het WK van 2014. Brazilië is als organisator automatisch geplaatst. De nummer vijf speelt twee beslissingswedstrijden tegen een land uit de CONCACAF, de Midden-Amerikaanse zone.

Venezuela - Colombia 1-0Tijdens het thuisduel met Colombia was José Salomón Rondón de grote man aan de kant van Venezuela. De spits van Rubin Kazan, die in het verleden onder contract stond bij Málaga, nam al na een klein kwartier het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening. Venezuela houdt daardoor uitzicht op de eerste WK-deelname in zijn geschiedenis.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen