Geen WK-finale voor Makkelie, Marciniak en Taylor nu kanshebbers

Reacties

Nu Argentinië zich heeft geplaatst voor de finale voor het WK is het aannemelijk dat het toernooi voor Danny Makkelie voorbij is. De FIFA had de Nederlandse arbiter bij de laatste acht scheidsrechters gehouden, de verwachting was dat hij de optie zou zijn als Frankrijk en Kroatië zich voor de finale zouden plaatsen.

Geen WK-finale voor Makkelie, Marciniak en Taylor nu kanshebbers
© Pro Shots

De uit de hand gelopen kwartfinale tussen de Argentijnen en Nederland maakt dat een aanstelling van Makkelie voor de eindstrijd ondenkbaar is. Logischerwijs wil de FIFA iedere vorm van discussie, die zou ontstaan als een Nederlandse leidsman Argentinië zou fluiten, voorkomen. Het is een redenatie die de wereldvoetbalbond al vaker volgde op een WK en die al menig arbiter in het verleden teleurgesteld achterliet.

De Pool Szymon Marciniak en de Engelsman Anthony Taylor zijn nu de grote favorieten voor de eindstrijd. De andere twee leidsmannen die een goed toernooi doormaakte – de Italiaan Daniele Orsato en de Mexicaan César Ramos – kregen een halve finale toebedeeld. Dat maakt een uitverkiezing voor de finale onmogelijk. Een optreden van Makkelie in de strijd om de derde en vierde plek ligt niet in de lijn der verwachting aangezien de FIFA voor dat duel vaak een niet voor de hand liggende (lees: politieke) aanwijzing doet.

Makkelie moest lang wachten voor zijn eerste optreden op dit WK. Hij kreeg uiteindelijk Spanje-Duitsland toegewezen. Die wedstrijd leidde hij uitstekend, waarna hij direct als finalekandidaat gezien werd. In zijn tweede optreden floot hij Argentinië-Polen. In die wedstrijd gaf hij op advies van VAR Pol van Boekel de Argentijnen een strafschop nadat de Poolse keeper Wojciech Szczesny Lionel Messi in het gezicht raakte. Scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina bevestigde op een persconferentie na de groepsfase dat die strafschop conform de gegeven instructies terecht was.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.