Geen winnaar bij spectaculair doelpuntenfestijn in Derby van het Noorden

Het duel tussen FC Groningen en SC Heerenveen leidde zondag tot een bijzonder vermakelijk spektakel zonder winnaar. Nadat de Friezen bij rust met 0-2 leidden, knokten beide ploegen zich terug en stond uiteindelijk de eindstand van 3-3 op het scorebord.

De derby, die vooraf werd gegaan door een minuut stilte voor de overleden materiaalman Jan Vijfschaft, kende liefst tien debutanten. Daarvan eisten meerderen op hun eigen manier een hoofdrol op. Zo was Heerenveen-doelman Warner Hahn zeer onfortuinlijk tijdens zijn debuut: al na acht minuten moest hij vervangen worden door de eveneens debuterende Wouter van der Steen omdat zijn schouder uit de kom ging.

Dat gebeurde toen Hahn de openingstreffer van Morten Thorsby vierde. De middenvelder was in het eerste half uur verreweg de meest gevaarlijke speler binnen de lijnen en scoorde al vroeg. Een voorzet van Lucas Woudenberg belandde bij een andere debutant, Denzel Dumfries. Vervolgens werd diens inzet door Thorsby op randje buitenspel met het hoofd tot goal gepromoveerd.

De Noor dook even later opnieuw op voor de neus van Sergio Padt, maar de doelman stond een tweede tegentreffer in de weg. Onmiddellijk daarop gevolgd kreeg de nieuwbakken FC Groningen-spits Lars Veldwijk de ultieme gelegenheid om de gelijkmaker te produceren, maar hij tikte de bal over. Voor de pauze haalde Reza Ghoochannejhad wel de trekker over, na de tweede assist van Dumfries. De spits miste vlak voor het rustsignaal bovendien nog een grote kans om de score uit te breiden.

Teleurstelling bij Lars Veldwijk in de eerste helft. Na rust haalde hij zijn gram.

Na de pauze liet Groningen meer zien. De thuisploeg drong onder aanvoering van Mimoun Mahi de Friezen bij tijd en wijle ver terug. In de 53ste minuut kwam de beloning, toen Veldwijk eenvoudig en koel langs Daniel Høegh en Joost van Aken dribbelde en droog raak schoot. Nog amper bekomen van de aansluitingstreffer ontsnapte Heerenveen aan een penalty, toen Van Aken overduidelijk het shirt van Mahi vasthield. Pol van Boekel zag er echter geen strafschop in.

Met dank aan de druk van Groningen en het offensief met extra spits Tom van Weert in het veld kwam de derby volledig tot ontbranding. Mahi was gevaarlijk voor de gastheer, aan de andere kant ontstond er meer ruimte voor Heerenveen om het duel te beslissen. Thorsby mikte in zeer kansrijke positie naast, nadat hij de bal voor de voeten kreeg na een fraaie actie van Martin Ødegaard.

Tien minuten voor tijd was het eindelijk raak voor Groningen. Mahi schoot raak vanaf de strafschopstip, nadat Woudenberg een lichte overtreding maakte op Jesper Drost. Het werk van Groningen werd echter al gauw tenietgedaan door Thorsby, die Padt voor de tweede keer verschalkte na fraai voorwerk van de ingevallen aanwinst Marco Rojas en Henk Veerman.

Daar hield het wederom niet bij op: Van Aken trok Veldwijk naar de grond en zag Van Boekel wederom naar de stip wijzen. Mahi schoot ook de tweede strafschop feilloos binnen, waardoor de enerverende derby uiteindelijk alles te bieden had, behalve een winnaar.