'Geen discussie wie de beste speler in de Premier League is'

Reacties

Manchester City jaagt zaterdagavond in de Premier League tegen Manchester United op de titel, met volgens VI's Süleyman Öztürk de beste man op de Engelse velden.

'Geen discussie wie de beste speler in de Premier League is'

Naar Kevin De Bruyne kijken is kijken naar voetbal in detail. Soms geloof je niet wat je ziet als je alleen op hem zit te letten. Het bijzondere zit hem vooral in de alledaagsheid van zijn spel. De Bruyne dribbelt zelden drie man voorbij, hij haalt geen bal achter zijn standbeen langs als dat niet hoeft en je ziet hem ook zelden doelloos lopen met de bal. Maar je wat je hem wel ziet doen is een pass geven met zijn linkerbeen, scoren met zijn linkerbeen. En zoals iedereen weet is De Bruyne van oorsprong een rechtsbenige voetballer. Het zijn dat soort momenten, die niet echt bijzonder lijken omdat wel vaker iemand een pass geeft met links en wel vaker iemand scoort met links, die je als liefhebber naar het puntje van de stoel doen schuiven. De controle over bal, tijd en ruimte is uniek. Geen wonder dat Pep Guardiola met hem wegloopt.

Op maandagavond 23 april zal bekend worden wie de PFA Players' Player of the Year wordt. Wie N'Golo Kanté opvolgt als beste voetballer in de Premier League. De Bruyne heeft laten weten dat hij heeft gestemd op Mohamed Salah. Terecht. Op jezelf stemmen doe je niet en uit tactisch oogpunt op iemand stemmen die geen kans maakt, zoals je vaak ziet bij de Ballon d'Or-verkiezing, is ook treurig.

Er is geen discussie wie dit seizoen de beste speler op de Engelse velden. Kevin De Bruyne speelde een beslissende rol in bijna alle toppers. Hij zal de eerste speler van Manchester City worden die de Player of the Year-verkiezing wint sinds Norman Hunter de prijs in 1974 voor het eerst won. De Belg staat in zijn derde jaar bij de club model voor de vooruitgang die onder Pep Guardiola is geboekt. Manchester City begint de derby tegen Manchester United met een voorsprong van zestien punten en kan de supporters een gedenkwaardig kampioensfeest bezorgen. Voor De Bruyne zal het duel in de schaduw staan van de returnwedstrijd tegen Liverpool die dinsdagavond afgewerkt zal worden.

Hij is een winnaar. Een killer met het gezicht van engel. Elke beweging met en zonder bal is functioneel. Middenvelders met ambitie zouden elke week goed moeten kijken naar wat de Belg wel en niet doet, hoe hij beweegt ten opzichte van zijn ploeggenoten en hoe hij zichzelf heeft aangeleerd met links en rechts te trappen. In vorm zie je bijna geen verschil. Dan is het lastig te ontdekken of hij links- of rechtsbenig is.

Natuurlijk is Salah een schitterende voetballer die met 29 doelpunten en negen assist Messiaans presteert in zijn eerste seizoen bij Liverpool. Maar over het hele seizoen genomen, met vijftien assists en zeven treffers in 31 wedstrijden, en al die topwedstrijden waarin hij zijn verantwoordelijkheid pakte, zullen de meeste collega-voetballers niet de naam van Salah, maar die van De Bruyne ingevuld hebben.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.