Geeft België startsein voor magische voetbalzomer?

Reacties

België begint zaterdag tegen Rusland aan zijn EK-campagne. Vanaf 10.00 uur blikken we in onze dagelijkse talkshow VI EK Live met Cyriel Dessers uitgebreid vooruit op het eerste pouleduel van onze zuiderburen.

Geeft België startsein voor magische voetbalzomer?

Dessers kroonde zich in het afgebroken coronaseizoen tot gedeeld topscorer van de Eredivisie. Medio 2020 verruilde de aanvaller, die uitkomt voor de Nigeriaanse nationale ploeg, Heracles Almelo voor RC Genk.

Waar België al begint aan het EK moet het Nederlands elftal nog een dag geduld betrachten. Met Oranje-watcher Martijn Krabbendam bespreken we het laatste nieuws uit kamp-Oranje. En natuurlijk passeert al het EK-nieuws de revue.

VI EK Live wordt elke dag vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 128.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Om de online talkshow goed te kunnen bekijken via de VI-app is het belangrijk dat de nieuwste update is geïnstalleerd. Bekijk in de App Store voor Android of iOS of je de nieuwste versie op je telefoon hebt. In de nieuwe app is ook een aantal bugfixes toegepast.

SPOORBOEKJE ZATERDAG 12 JUNI

Wales
Wales
1 - 1
Zwitserland
Zwitserland

• Voor Wales is het pas het tweede optreden op een EK-eindronde. De prestaties bij het debuut kunnen moeilijk worden geëvenaard. Vijf jaar geleden strandde de stuntploeg pas in de halve finale na een nederlaag tegen Portugal.

• Zwitserland geeft voor de vijfde keer acte de presence op een EK. Verder dan de laatste zestien reikte het Alpenland nooit. In 2016 viel in dit stadium het doek na een nederlaag tegen Polen, dat zegevierde na een strafschoppenserie.

• Het absolute boegbeeld bij de Zwitsers is Xherdan Shaqiri, die afgelopen seizoen slechts in veertien Premier League-wedstrijden mee mocht doen van Liverpool-manager Jürgen Klopp. Scoren deed de spelmaker niet.

• Port Vale, Northampton Town en Wales Onder-21; erg veel ervaring heeft Rob Page niet als trainer. De oud-verdediger is door de Welshe voetbalbond naar voren geschoven nadat Ryan Giggs meermaals is beschuldigd van mishandeling.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep A Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
3
3
0
0
7-0
+7
9
2
Wales
3
1
1
1
3-2
+1
4
3
Zwitserland
3
1
1
1
4-5
-1
4
4
Turkije
3
0
0
3
1-8
-7
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Denemarken
Denemarken
0 - 1
Finland
Finland

• Elk EK heeft minimaal één debutant opgeleverd en dankzij Finland en Noord-Macedonië wordt die reeks voortgezet. Vijf jaar geleden waren er liefst vijf nieuwkomers: Albanië, IJsland, Noord-Ierland, Slowakije en Wales.

• De selectie van Finland telt slechts één speler die ook actief is in de Finse competitie: Daniel O'Shaughnessy dient HJK. De 26-jarige verdediger heeft een Ierse vader en Finse moeder en is ook in het bezit van een Iers paspoort.

• Zet Denemarken zijn talisman in? Jens Stryger Larsen verloor geen van zijn 36 interlands waarin hij speeltijd kreeg.

• Denemarken, de kampioen van 1992, viert na het missen van EURO 2016 zijn rentree op het hoogste Europese podium. Bij de laatste deelname was de eerste ronde meteen ook de laatste halte voor de Denen, ondanks een zege op Nederland.

België
België
3 - 0
Rusland
Rusland

België en Rusland kwamen drie jaar geleden prima voor de dag tijdens het WK. Gastheer Rusland strandde in de kwartfinale, de Rode Duivels veroverden brons.

• Beide landen ontmoetten elkaar al in de EK-voorronde. In Brussel won België met 3-1 en in Moskou werd het 1-4. Voor Rusland betekende het de enige averij op weg naar EURO 2020, onze zuiderburen lieten geen steek vallen.

België heeft de oudste selectie op dit EK; gemiddeld zijn de spelers in het keurkorps van Roberto Martínez 28 jaar en 73 dagen oud.

• Artem Dzyuba staat op 29 interlandgoals en zal op korte termijn Aleksandr Kerzhakov onttronen als topscorer aller tijden van de Russische nationale ploeg. De inmiddels gestopte aanvaller sloot af met 30 doelpunten voor Rusland op de teller.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep B Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
België
3
3
0
0
7-1
+6
9
2
Denemarken
3
1
0
2
5-4
+1
3
3
Finland
3
1
0
2
1-3
-2
3
4
Rusland
3
1
0
2
2-7
-5
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

DE DAG VAN ORANJE

Het is de dag voor de wedstrijd tegen Oekraïne. 's Ochtends traint Oranje nog en om 13.45 uur belegt Frank de Boer zijn persconferentie.

PRO-TIP

Wordt dit EK het laatste kunstje van een Gouden Generatie Rode Duivels? Op VI PRO bespreken we het uiterst succesvolle tijdperk waarin België zit. De ploeg van Martínez is al bijna drie jaar de koploper op de FIFA-ranking, maar de echte bekroning is nog uitgebleven.

Bekijk hier de uitzending van vrijdag terug:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.