Fulham wint Premier League-jackpot dankzij zege op Aston Villa

Reacties

Fulham heeft zaterdag promotie naar de Premier League afgedwongen door Aston Villa te verslaan in de finale van de play-offs: 1-0. De club uit Londen zegevierde in een heetgebakerd duel.

Fulham wint Premier League-jackpot dankzij zege op Aston Villa

Het is al jarenlang de in financieel opzicht belangrijkste wedstrijd van het jaar: de finale in de play-offs om promotie naar de Premier League. Minimaal 180 miljoen euro stond er deze keer op het spel op Wembley: de optelsom van alle geschatte inkomsten van een promovendus.

In de reguliere competitie deden beide clubs weinig voor elkaar onder. Fulham finishte als derde met 88 punten, vijf meer dan nummer vier Aston Villa. Vervolgens won Fulham in de eerste ronde van de play-offs van Derby County en rekende Aston Villa af met Middlesbrough.

Met zoveel belangen op het spel was het logisch dat beide teams behoudend van start gingen. Het duurde tot halverwege de eerste helft voordat het eerste doelgevaar viel te noteren en het was meteen raak. Oog in oog met doelman Sam Johnstone bleef Tom Cairney koel. Het mooiste aan het doelpunt was wat eraan vooraf ging: een splijtende pass van het supertalent Ryan Sessegnon.

Aston Villa, met John Terry in de basis, werd gedwongen om uit zijn schulp te kruipen, waardoor een levendig duel ontstond. Fulham had wel duidelijk de overhand en kreeg via Aleksandar Mitrovic een aardige kans om nog voor rust de marge te verdubbelen. De inzet van de Servische aanvaller werd echter geblokt. Op dat moment had Fulham met tien man moeten staan. Ryan Fredericks stampte zomaar op Jack Grealish, een actie die het arbitrale kwartet ontging.

Tom Cairney zet Fulham op 1-0.
Tom Cairney zet Fulham op 1-0.

Vlak na de hervatting had Grealish zijn gram kunnen halen. De middenvelder kopte echter van dichtbij over. Deze kans luidde een sterke fase van Aston Villa in. Vooral Grealish bleek bijna niet te stuiten door de defensie van Fulham. Na een weergaloze solo werd de middenvelder echter gestuit door doelman Marcus Bettinelli. De zeer bedrijvige Grealish ontsnapte vlak daarna aan een rode kaart na een harde charge jegens Cairney.

Een rode kaart viel uiteindelijk alsnog, maar dan voor Fulham-speler Denis Odoi, die een tweede gele kaart incasseerde voor een overtreding op Grealish. Met een man meer zette Aston Villa aan voor een slotoffensief dat echter moeizaam van de grond kwam, los van enkele hachelijke situaties in het zestienmetergebied en een paar penalyclaims. Zo trok Fulham de nipte zege over de streep.

Promovendi
Fulham speelde in het seizoen 2013/14 voor het laatst in de Premier League, toen de equipe onder Felix Magath als nummer negentien degradeerde. In de twee seizoenen nadien bivakkeerden de Londenaren in de onderste regionen van het Championship, maar afgelopen jaargang werd al de play-offs gehaald. Daarin bleek Reading te sterk in de eerste ronde.

Wolverhampton Wanderers en Cardiff City dwongen in een eerder stadium al directe promotie naar de Premier League af. Samen met Fulham vervangen zij komend seizoen de degradanten Swansea City, Stoke City en West Bromwich Albion.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.