Fris Oranje vergeet te winnen bij Bulgarije

Het Nederlands elftal heeft in zijn beste wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks het slechtste resultaat tot nog toe behaald. In het kletsnatte Sofia creëerde Oranje kansen bij de vleet. Maar omdat Bulgarije profiteerde van de goede start, én Nederland moeilijk tot scoren kwam, bleef het bij 1-1.

Op een paar gevaarlijke minuten van de Bulgaren in de beginfase na, heerste de ploeg van Marco van Basten in het Vasil Levski stadion. Toch moest Nederland vlot in de achtervolging. Martin Petrov soleerde van rechts en passeerde Edwin van der Sar in de twaalfde minuut met een lage pegel in de korte hoek.

Met Robin van Persie als centrumspits - hij schoof op naar het midden nadat Dirk Kuijt snel geblesseerd afhaakte - stuitte het gretige Oranje telkens op Dimitar Ivankov. De doelman stopte alles, maar de manier waarop wekte de indruk dat een blunder een kwestie van tijd was. Vooral Wesley Sneijder probeerde het uit alle standen. Van Persie raakte de lat.

Uiteindelijk waagde Nederland 22 doelpogingen, waarvan dertien op doel. Slechts eentje ging erin, mede omdat scheidsrechter Tom Henning Øvebrø Van Persie een keer onterecht affloot. Diezelfde Van Persie bezorgde het Nederlands elftal wel een punt. Op aangeven van Khalid Boulahrouz kopte de spits in vorm na een uur spelen via de binnenkant van de paal raak.

Er leek voldoende tijd over om ook de overwinning te grijpen. Maar naarmate de wedstrijd zijn einde naderde, ebde het overwicht weg. In de slotfase kreeg Bulgarije zelfs nog een paar kansen, maar ook de ploeg van bondscoach Hristo Stoitchkov miste de finishing touch.

Door het gelijkspel verspeelde Nederland de koppositie aan Roemenië. Beide landen hebben zeven punten uit drie duels, maar de Roemenen kunnen bogen op een iets beter doelsaldo. Bulgarije volgt op de derde plaats met vijf uit drie.