Friese vreugde: 'Maar kan hier zomaar ook met drie punten weggaan'

De bittere teleurstelling bij Ajax stond in schril contrast met de vreugde bij SC Heerenveen, dat besefte dat er meer in had gezeten.

'Natuurlijk is het mijn verdienste', zei Johnny Jansen bij FOX Sports met een grote lach na het 4-4 gelijkspel bij Ajax. De vervanger van de geschorste Jan Olde Riekerink wilde het succes niet op zichzelf alleen betrekken, maar hij had wel alle reden om vrolijk te zijn. Zijn ploeg verraste in Amsterdam.

'Het was een prachtige wedstrijd, waarin we geweldig zijn teruggekomen', zei Jansen. Hij besefte dat zijn ploeg in de eerste helft in leven was gehouden door Ajax, dat kort voor rust naliet 4-1 te maken. 'Als Dusan Tadic die penalty maakt, dan is het gespeeld. Maar het mooie was dat er in de rust in de kleedkamer een gevoel was dat er hier iets te halen viel als het even zou meezitten. En dat is gebeurd.'

Verdediger Kik Pierie, verantwoordelijk voor de late 4-4, onderschreef dat. 'Het geeft een boost als die penalty wordt gepakt. Ook al sta je met 3-1 achter, er was toch het gevoel dat we niet kansloos waren. We geloofden erin.'

Zijn late gelijkmaker was het resultaat van dat geloof in een goede afloop. 'Natuurlijk vier je een punt bij Ajax als een overwining. Dus er was wel klein feestje bij ons', zei Pierie met een grote lach. In de laatste minuut had Heerenveen zelfs nog meer kunnen overhouden aan het bezoek aan Amsterdam. 'Arber Zeneli had inderdaad een volle kans. Je kan hier zomaar ook met drie punten weggaan.'

Lammers: 'Het was honderd procent een strafschop'