Franse puzzel valt langzaam in elkaar

Reacties

Frankrijk plaatste zich als groepswinnaar voor de achtste finale na een gelijkspel tegen Zwitserland (0-0). Namens VI analyseert Süleyman Öztürk het duel.

Franse puzzel valt langzaam in elkaar

Groep A, derde ronde
19 juni 2016
Lille, Stade Pierre Mauroy

Een kampioensploeg groeit in het toernooi. Een kampioensploeg vul je niet in op papier, die ontstaat op het veld. Het is een puzzel waarbij het eureka-moment vanzelf komt.

Bondscoach Didier Deschamps moet het tegen Zwitserland tevreden hebben aanschouwd. Hoe veel beter Paul Pogba rendeert wanneer hij aan de linkerkant speelt. In het openingsduel met Roemenië startte hij vanaf de rechterflank en speelde hij veel minder vanuit zijn kracht. Deschamps, zal dat wel weten want op die manier is hij ook van grote waarde geweest bij Juventus. Pogba's probleem was echter dat Blaise Matuidi op zijn plek stond en als linkspoot min of meer een garantie had op een basisplaats. Tot vandaag dan.

Een tweede constatering. Moussa Sissoko speelde een prima wedstrijd op de oude plek van Pogba. Met als hoogtepunt de rush in de 76ste minuut en de voorzet op Dimitri Payet. Een actie die eindigde in schoonheid, maar de potentie van het gastland verraadt. Frankrijk is een vulkaan op uitbarsten, een ploeg die nog veel prachtig voetbal verbergt.

Het kan niet anders of Deschamps heeft de contouren van de basiself voor de achtste finale in zijn hoofd. Met Pogba dus op links, N'Golo Kanté in de rol die hij vertolkte in de eerste twee groepswedstrijden en mogelijk gecompleteerd door Sissoko. Dan wordt Matuidi mogelijk het slachtoffer van de 'testwedstrijd' tegen de Zwitsers.

Voorin kan Deschamps niet om Payet en Antoine Griezmann heen. Verder zal hij vandaag genoteerd hebben dat André-Pierre Gignac beter bij het elftal past dan zestienmeterspecialist Olivier Giroud. Met de in Mexico actieve aanvaller in de punt van de aanval heeft de ploeg iets meer ademruimte. Al gaat het in het laatste geval om nuances, het zijn juist die nuances die straks het verschil gaan uitmaken.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.