Frankrijk wereldkampioen na spectaculaire finale tegen Kroatië

Reacties

Frankrijk heeft zich zondagavond gekroond tot wereldkampioen. De Fransen waren in een schitterende en controversiële finale in Moskou met 4-2 te sterk voor Kroatië.

Frankrijk wereldkampioen na spectaculaire finale tegen Kroatië

Zowel Frankrijk als Kroatië begon ongewijzigd aan de eindstrijd in het Luzhniki-stadion, die vanaf het eerste moment boeide. Zoals verwacht zochten de Kroaten de aanval in de openingsfase. Net zoals in de halve finale tegen België zakte Frankrijk terug en loerden de mannen van bondscoach Didier Deschamps op de counter. Kroatië zette aan, maar kwam niet tot echt grote kansen in het eerste kwartier.

In de achttiende minuut trok ook Frankrijk ten aanval via Antoine Griezmann. De schaduwspits had de bal aan de rechterkant van het veld en zag vanuit zijn ooghoek Marcelo Brozovic aanstormen. Griezmann profiteerde van de situatie en ging wel erg gretig naar de grond. De Atlético Madrid-aanvaller ging zelf achter de bal staan en draaide de bal met zijn linkerbeen het strafschopgebied in. Daar kreeg Mario Mandzukic een klein duwtje van Paul Pogba, waardoor de Kroaat de bal tot zijn afgrijzen in zijn eigen doel kopte: 1-0.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tien minuten later kwam het antwoord van Kroatië. N’Golo Kanté trok halverwege zijn eigen helft Ivan Perisic naar de grond, hetgeen hem een gele kaart opleverde. De Kroaten grepen de gelegenheid aan voor een ingestudeerde variant. Luka Modric lepelde de bal naar Sime Vrsaljko, die de bal voor het doel kopte. Via het hoofd van Mandzukic en Dejan Lovren kwam de bal bij Domagoj Vida, die hem slim doortikte naar Perisic. De linksbuiten kapte Kanté goed uit en schoot de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied vervolgens hard diagonaal langs Lloris: 1-1.

In de 38ste minuut kreeg Frankrijk een hoekschop. Blaise Matuidi ging er bij de eerste paal net onderdoor, waardoor de bal tegen de arm van zijn bewaker Perisic kwam (zie video onder). De Kroaat had zijn arm niet langs zijn lichaam hangen, maar had ook wel erg weinig tijd om te reageren. Scheidsrechter Nestor Pitana zat duidelijk ook met de situatie in zijn maag en overlegde lang met de VAR. Die raadde hem aan om de beelden zelf te bekijken langs het veld. Na de situatie langdurig te hebben teruggekeken hakte Pitana de knoop door: strafschop Frankrijk. Griezmann bleef vervolgens koel. De aanvaller stuurde doelman Danijel Subasic de verkeerde kant op en schoot simpel raak in de linkerhoek. Omdat Ante Rebic zijn voet niet goed tegen een voorzet van Perisic kreeg, was 2-1 de ruststand.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook na de hervatting bleef het spel op en neer gaan. Griezmann probeerde het van afstand, terwijl Lloris een uitstekende reflex in huis had op een pegel van Rebic. Ook Kylian Mbappé werd gevaarlijk, maar Vida haalde hem uit balans, waardoor Subasic kon redden op zijn uiteindelijke inzet. In de 59ste minuut werd de razendsnelle Mbappé weer aan het werk gezet. Na een splijtende pass van Pogba dribbelde hij het strafschopgebied van Kroatië binnen en bracht hij de bal bij Griezmann. Die stond met zijn rug naar het doel en dacht even aan een omhaal, maar legde toch terug op Pogba, die op een meter of twintig van het doel stond te wachten. De middenvelder zag zijn schot met rechts nog geblokt worden, maar kon vervolgens met links vrij uithalen. Subasic had net een stap opzij gezet en was daardoor kansloos op de inzet van Pogba: 3-1.

Die derde Franse treffer kwam als een enorme dreun voor Kroatië, dat wist hoe goed Les Bleus een voorsprong konden verdedigen. Zes minuten na de 3-1 werd het zelfs 4-1. Linksback Lucas Hernández speelde na een prima actie Mbappé aan. De negentienjarige aanvaller legde de bal even goed en schoot hem van een meter of achttien hard en droog in de korte hoek. Het was alweer zijn vierde goal van het WK en bovendien werd de jongeling de eerste tiener sinds Pelé in 1958 die scoorde in een WK-finale.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Mbappé werd bedolven onder zijn ploeggenoten inclusief de volledige reservebank, voor Kroatië leek 25 minuten voor het einde het doek gevallen. De onvermoeibare Mandzukic bleef echter geloven in een comeback en liep in de 69ste minuut door op Lloris na een terugspeelbal van de Fransen. De ervaren aanvoerder wilde de aanvaller veel te nonchalant uitkappen, Mandzukic doorzag het en tikte de bal met zijn teen in het lege doel: 4-2.

Met nog twintig minuten te gaan was het heilige vuur terug bij de Kroaten, die op de Franse deur bonsden, maar er niet doorheen kwamen. Frankrijk hield stand en trok de 4-2 zege over de streep. De Fransen kroonden zich daardoor voor de tweede keer in de historie tot wereldkampioen. Bondscoach Didier Deschamps was bij de vorige WK-winst in 1998 nog speler, nu mag hij de wereldbeker als trainer optillen.

De eindstrijd in Moskou werd de meest doelpuntrijke WK-finale sinds 1958 (Brazilië-Zweden 5-2). Harry Kane werd met zes treffers topscorer van het WK en Griezmann was met vier beslissende passes de assistkoning.

'De wereldkampioen werd voor rust weggespeeld door Kroatië'
Aad de Mos: 'Geweldig Kroatië afgestraft door de counter en Pitana'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.