Frankrijk verslaat Van Marwijk dankzij technologie

Frankrijk heeft op moeizame wijze het Australië van Bert van Marwijk verslagen. Door de inzet van technologische hulpmiddelen ging Australië met 2-1 ten onder tegen een van de titelfavorieten in Groep C van het WK.

Van Marwijk koos voor een elftal zonder grote verrassingen in Kazan. Oudgediende Tim Cahill bleef de hele wedstrijd op de bank, evenals Feyenoord-doelman Brad Jones. Frankrijk startte met het jongste elftal sinds 1930. Australië had het in de beginfase lastig met het beweeglijke drietal Kylian Mbappé, Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé. Al in de tweede minuut moest doelman Mathew Ryan redden op een schot van de doorgebroken Mbappé.

Les Bleus gingen op dezelfde voet verder, maar brachten Australië niet echt in de problemen. Na speldenprikken van Paul Pogba en Griezmann scoorde Corentin Tolisso bijna in minuut 17, maar wel aan de verkeerde kant. De Fransman veranderde een Australische vrije trap, waarna Hugo Lloris ternauwernood redding bracht.

Australië speelde compact en liet weinig kansen toe. Zo werd Griezmann meermaals bijna alleen voor het doel gezet, maar onder meer Trent Sainsbury (voorheen PEC Zwolle) greep daarbij uitstekend in.

Pas na rust ontbrandde de wedstrijd. In de 54ste minuut ontsnapte Griezmann aan de aandacht van de Australische defensie, waarop Josh Risdon een uiterste poging deed de bal te spelen. Dat leek de verdediger te doen, maar scheidsrechter Andres Cunha bestudeerde op advies van videoscheidsrechter Mauro Vigliano de beelden en zag dat Risdon de aanvaller wel degelijk raakte. Cunha gaf een penalty en Griezmann schoot zelf feilloos raak.

Tijd om lang stil te staan bij de historische, eerste ingreep van de VAR op het WK was er niet. Australië kreeg immers vlak na de openingstreffer een strafschop cadeau. Uit een vrije trap maakte Samuel Umtiti onverklaarbaar hands, waarna aanvoerder Mile Jedinak koel bleef en de stand gelijk trok vanaf de strafschopstip: 1-1.

Na de gelijkmaker ging Australië met meer lef spelen en toonde het land zich een gelijkwaardige opponent voor Frankrijk. Van Marwijk en Didier Deschamps sloegen aan het wisselen. Zo kwam bij The Socceroos voormalig Roda JC-spits Tom Juric in het veld en werden Dembélé en Griezmann geslachtofferd voor Nabil Fekir en Olivier Giroud.

Laatstgenoemde was snel van grote waarde. Pogba combineerde met Giroud en tikte de bal via vleugelverdediger Aziz Behich tegen onderkant lat. De bal ging binnen, zo oordeelde Cunha razendsnel door doellijntechnologie. Daardoor vervloog de hoop bij Australië, dat geen grote kansen meer kreeg op een nieuwe gelijkmaker.

Australië treft donderdag Denemarken en sluit de dinsdag daarop de groepsfase af tegen Peru. Om 18.00 uur is de aftrap bij het duel tussen Peru en Denemarken.