Frank de Boer evenaart Johan Cruijff

Het UEFA Cup-duel van Barcelona met AEK Athene (1-0 zege voor Barça) betekende een bijzondere mijlpaal voor Frank de Boer. De record-international van Oranje evenaarde een ander Nederlands record.

Frank de Boer evenaart Johan Cruijff

De wedstrijd in Athene was het 87ste optreden van Frank de Boer in een Europa Cup-duel. Daarmee evenaarde hij het oude record van Johan Cruijff. De levende legende speelde zijn Europese wedstrijden tussen 1966 en 1984 voor Ajax (49 duels), Barcelona (34) en Feyenoord (vier). De Boer debuteerde Europees in 1989 voor Ajax in het UEFA Cup uitduel met Austria Wien (1-0 nederlaag). De verdediger kwam 69 keer Europees in actie voor de Amsterdammers en speelde inmiddels achttien keer in Europees verband voor de Catalanen. Daarbij moet worden vermeld dat in de tijd van Cruijff clubs maximaal negen Europese duels konden spelen. Terwijl de finalisten van de Champions League dit seizoen zeventien wedstrijden moeten spelen.

Het internationale record staat op naam van de Italiaan Giuseppe Bergomi die 117 Europa Cup-duels speelde voor Internazionale. Hij wordt gevolgd door drie spelers met honderd of meer duels: Ray Clemence (104), Michel Preud'homme (103) en Lothar Matthäus (100). De Spanjaard Manuel Sanchis van Real Madrid is met 98 wedstrijden de meest ervaren nog actieve speler.

De Nederlandse eeuwige top tien bevat vier (Frank de Boer, Aron Winter, Ronald de Boer en Ed de Goey) spelers die nog actief zijn.

De Top Tien:
1. Johan Cruijff (Ajax, Barcelona, Feyenoord) 87
& Frank de Boer (Ajax, Barcelona) 87
3. Aron Winter (Ajax, Lazio Roma, Internazionale) 85
4. Willy van de Kerkhof (FC Twente, PSV) 84
& Danny Blind (Sparta, Ajax) 84
6. Ronald Koeman (Ajax, PSV, Barcelona, Feyenoord) 79
7. Arie Haan (Ajax, Anderlecht, Standard Luik, PSV) 75
8. Ruud Krol (Ajax, Napoli) 73
9. Ronald de Boer (Ajax, Barcelona, Glasgow Rangers) 71
10. Ed de Goey (Feyenoord, Chelsea) 70

Bekijk hier al onze video's