Football Leaks doet opmerkelijke onthullingen over Europese topclubs

Reacties

De klokkenluiderwebsite Football Leaks heeft opnieuw onthullingen gedaan over de schimmige praktijken van Europese topclubs. Zo zouden Manchester City en Paris Saint-Germain zijn gespaard door de UEFA ondanks het overtreden van de Financial Fair Play-regels. De Europese top zou ondertussen in geheim de vorming van een Super League bespreken.

Football Leaks doet opmerkelijke onthullingen over Europese topclubs

De Duitse krant Der Spiegel pakt vrijdagavond groot uit met de onthullingen. Veel grote namen in de voetbalwereld krijgen ervan langs. Zo zou er bij de FIFA na het vertrek van president Sepp Blatter en onder diens opvolger Gianni Infantino weinig zijn verbeterd. Volgens Football Leaks overtreden clubs als City en PSG al jaren de FFP-regels, maar werd daar door Infantino, toen nog secretaris-generaal bij de UEFA, niets aan gedaan. De Europese voetbalbond hield de clubs de hand boven het hoofd en koos niet voor een uitsluiting van Europese toernooien, zoals dat bij kleinere clubs wel is gebeurd.

Als FIFA-president zou Infantino een bevriende procureur-generaal de voorkeur hebben gegeven, zodat hij goed zou zitten in het geval er een onderzoek naar hem werd ingesteld. De Zwitser zou de ethische regels aan zijn laars lappen en medewerkers die kritiek op hem uiten de deur uitwerken.

Ook de Europese topclubs komen er niet goed af. Die zouden namelijk al jaren in het geheim overleggen over de vorming van een Super League. Bayern München onderzocht of het juridisch mogelijk is om de Bundesliga te verlaten en om spelers niet meer te hoeven afstaan aan het nationale elftal. In totaal zouden zestien van de grootste clubs een bindende intentieverklaring hebben getekend voor de vorming van zo'n Super League, die vanaf 2021 van start zou moeten gaan. Geen van de zestien clubs komt uit Nederland.

Een van de grote voorstanders die achter de schermen mee zou werken aan dit plan is Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. Der Spiegel haalt de persconferentie van twee weken geleden aan, waarin de preses sprak over een gebrek aan respect van de media voor voetballers. Rummenigge zou ondertussen een machtsgreep van de Europese topclubs leiden, die zich uiteindelijk afscheiden van de UEFA. 'Die privécompetitie zou al het geld wegzuigen bij de nationale competities, waardoor de allerbeste spelers daarheen vertrekken en clubs als FSV Mainz 05, Valencia en Benfica er niet meer toe doen', schrijft de krant.

Bayern heeft in een statement op de clubsite gereageerd op het nieuws. De club zegt niets te weten over onderhandelingen over een Super League en geeft ook aan dat het geen plannen heeft om de Bundesliga te verlaten. 'Zo lang als ik voorzitter van deze club ben, speelt Bayern in de Bundesliga', aldus Rummenigge. 'Dat geldt ook voor de competities die door de UEFA worden georganiseerd.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.