Finnbogason brengt dit seizoen de Van Basten-tips in de praktijk

Reacties

Alfred Finnbogason heeft na jaren van verkeerde keuzes en een seizoen vol blessureleed eindelijk zijn vorm hervonden bij FC Augsburg. De IJslandse spits hoopt dit seizoen de tips van Marco van Basten in de praktijk te brengen. VI's Dave Aalbers over de doelpuntendrift van Finnbogason.

Finnbogason brengt dit seizoen de Van Basten-tips in de praktijk

Door de jaren heen is gebleken dat een topscorerstitel in de Eredivisie lang geen garantie is voor doelpunten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Types als Mateja Kezman, Afonso Alves en Björn Vleminckx leken geboren scherpschutters, maar na een overstap naar de Europese topcompetities stokte hun productie volledig.

In dit rijtje past ook Finnbogason. De IJslandse spits landde in 2012 in Friesland en verliet Heerenveen twee seizoenen later met liefst 53 Eredivisie-doelpunten achter zijn naam. Real Sociedad wilde deze doelpuntenmachine weleens in La Liga in actie zien en haalde Freddy voor acht miljoen euro naar het Baskenland. Na twee doelpunten in 25 wedstrijden in de Primera División had de club genoeg gezien en werd de spits op huurbasis gestald bij Olympiakos Piraeus.

Alfred Finnbogason in dienst van Real Sociedad.
Alfred Finnbogason in dienst van Real Sociedad.

Het Griekse verblijf zou slechts een half jaar standhouden, waarna Finnbogason in de tweede seizoenshelft werd verhuurd aan FC Augsburg. In dit half jaar liet de IJslander zien dat hij het scoren nog niet verleerd was. Na zeven Bundesliga-treffers in veertien duels besloot de club hem definitief naar Duitsland te halen.

De spits was klaar om te vlammen, maar het jaar dat zijn seizoen moest worden, liep uit op een grote deceptie. Een schaambeenontsteking hield de international een half seizoen aan de kant. Deze jaargang is de inmiddels 28-jarige Finnbogason gebrand om het vertrouwen van Augsburg terug te betalen. Na zes duels staat de IJslander al op vier treffers en moet hij alleen de spitsen van de topclubs in Duitsland voor zich dulden: Timo Werner (vijf), Robert Lewandowski (zeven) en Pierre-Emerick Aubameyang (acht).

Alfred Finnbogason heeft zijn draai gevonden in de Bundesliga.
Alfred Finnbogason heeft zijn draai gevonden in de Bundesliga.

Met Augsburg draait Finnbogason dit seizoen op volle toeren. De Duitse club verzamelde liefst tien punten in de laatste vier duels. Met name in het duel met 1. FC Köln maakte Knallfred indruk door alle drie de treffers te maken. In het laatste duel droeg de IJslander zelfs de aanvoerdersband in het treffen met VfB Stuttgart (0-0).

Een productie zoals bij Heerenveen lijkt in de Bundesliga met Augsburg erg onwaarschijnlijk, maar de IJslander hoopt weer hetzelfde vertrouwen te krijgen als in zijn tijd in Friesland onder Marco van Basten. 'Hij is een legende, maar tegelijkertijd een zeer toegankelijk persoon', blikte Finnbogason tegenover T-online terug op zijn succesperiode. 'Om met hem samen te werken was een waar privilege voor me. Ik heb hem altijd veel vragen gesteld en om tips gevraagd. We zijn goede vrienden geworden en hebben vandaag de dag nog regelmatig contact.'

Alfred Finnbogason en Marco van Basten tijdens een duel van SC Heerenveen met NAC Breda.
Alfred Finnbogason en Marco van Basten tijdens een duel van SC Heerenveen met NAC Breda.

Met Augsburg is dit seizoen niets te gek volgens de IJslander. 'Als je een goede serie neerzet en alles precies in elkaar past, is Europa League zeker mogelijk. Waarom niet? Augsburg heeft het al eerder voor elkaar gekregen.'

Zaterdag wacht de formatie van trainer Manuel Baum een loodzware uitdaging met een thuisduel tegen het ontketende Borussia Dortmund van Peter Bosz (15.30 uur). In de eigen WWK ARENA maakte Finnbogason dit seizoen al zijn treffers, maar tegen BVB zal Augsburg vooral achteruit worden gedrongen. Mocht er dan die ene kans komen, dan zal het IJslandse IJskonijn de lessen van Van Basten tot uitvoering brengen.

Programma Bundesliga speelronde 7 
Vrijdag 
20.30 uurSchalke 04 - Bayer Leverkusen
  
Zaterdag 
15.30 uurFC Augsburg - Borussia Dortmund
15.30 uurEintracht Frankfurt - VfB Stuttgart
15.30 uurBorussia Mönchengladbach - Hannover 96
15.30 uurVfL Wolfsburg - FSV Mainz 05
18.30 uurHamburger SV - Werder Bremen
  
Zondag 
13.30 uurFreiburg - 1899 Hoffenheim
15.30 uurHertha BSC - Bayern München
18.00 uur1. FC Köln - RB Leipzig
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.