FIFA maakt duizelingwekkende transfercijfers bekend

Reacties

Nu de zomerse transferperiode in de meeste Europese landen erop zit, heeft FIFA de balans opgemaakt. In een rapport deelt de wereldvoetbalbond enkele conclusies naar aanleiding van het geldsmijten van clubs uit de grootste vijf competities van Europa. Een overzicht van de cijfers over de internationale transfers.

FIFA maakt duizelingwekkende transfercijfers bekend

• Tussen 1 juni en 2 september zijn 8.935 transfers afgerond. Dat betekent een stijging van 4,8 procent ten opzichte van de zomerse transferperiode in 2018. In 81,5 procent van de gevallen ging het om een transfervrije overgang.

• Desondanks stegen de transferuitgaven van de clubs deze zomer met negen procent tot 5,3 miljard euro. In totaal staat de teller in 2019 op bijna 6,6 miljard; vier procent meer dan in 2018.

• Veruit het grootste deel van de transfersommen werd uitgegeven tussen clubs uit de topvijf-competities (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk). De transfersommen tussen clubs uit die landen bedroegen in totaal 2,4 miljard euro. De topvijf-landen gaven ook nog eens anderhalf miljard uit aan spelers van clubs uit de rest van de wereld.

Barcelona betaalde 120 miljoen euro aan Atlético Madrid voor Antoine Griezmann.
Barcelona betaalde 120 miljoen euro aan Atlético Madrid voor Antoine Griezmann.

• Opvallend is ook dat clubs uit de topvijf veel minder vaak clubloze spelers binnenhalen. In de rest van de wereld was dat afgelopen zomer in 64,2 procent van de transfers het geval; in de topvijf was dat maar 35 procent.

• De Engelse clubs noteerden voor het eerst sinds de introductie van het International Transfer Matching System (ITMS) in 2005 een daling van het totale aantal transferuitgaven. De 1,2 miljard aan transfergelden waren 7,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in Italië daalden de transfersommen. Bijna de helft van de transfers in Engeland (41,2 procent) waren spelers die terugkeerden van een verhuurperiode.

• Engeland bleef wel de big spender van de wereld, terwijl Spanje een record brak door voor het eerst meer dan een miljard aan transfers uit te geven. De 1,05 miljard betekende een stijging van 20,4 procent ten opzichte van 2018.

Eden Hazard kostte Real Madrid honderd miljoen euro.
Eden Hazard kostte Real Madrid honderd miljoen euro.

• Met bijna achthonderd miljoen aan inkomsten ontvingen clubs uit Frankrijk het meeste geld van alle topvijf-competities. De Franse clubs waren overigens ook de enige van de topvijf die meer geld ontvingen dan uitgaven. In totaal maakte Frankrijk ruim 250 miljoen winst.

• Na de topvijf was Rusland de big spender met 210 miljoen aan totale uitgaven. Na België (150 miljoen) en Portugal (138 miljoen) volgt Nederland met een krappe 105 miljoen euro.

• Qua inkomsten deed Nederland goede zaken, die stegen namelijk met liefst 232 procent naar 357 miljoen euro. Dat totaal is het hoogste voor ons land sinds de introductie van de ITMS. Nederland staat daardoor op de zevende plek in de wereld op het gebied van ontvangen transfersommen. Portugal staat verrassend vierde met 417 miljoen, meer dan Italië en Duitsland.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.