FIFA kondigt grootse transferveranderingen aan: spelers de winnaar

Reacties

Er zitten grote veranderingen wat betreft de transferregeling in het mondiale voetbal aan te komen. Dit meldt de FIFPro, die maandag een zesjarige overeenkomst met de FIFA afsloot om het algehele voetbal te verbeteren. 'De uiteindelijke winnaar is het voetbal', vertelt Gianni Infantino.

FIFA kondigt grootse transferveranderingen aan: spelers de winnaar

De wereldvoetbalbond en de vakbond voor professionele voetballers onderhandelden achttien maanden over nieuwe regels met betrekking tot onder meer achterstallige betalingen in het voetbal en transfers in het algemeen. De FIFPro sprak zich hier onlangs nog openlijk over uit na de transfer van Neymar naar Paris Saint-Germain voor 222 miljoen euro. 'Deze overeenkomst zet de grootste veranderingen op het gebied van transferregeling sinds 2001 (toen er zowel een zomerse als winterse transferperiode werd ingevoerd) in gang', zegt de FIFPro in een officieel statement op de site van de FIFA.

'Waar clubs in de grote competities goed omgaan met spelers, zijn er zat competities waarin clubs spelersrechten negeren. Deze overeenkomst zal de zestigduizend spelers die FIFPro representeert helpen tegen oneerlijke handelingen', stelt de organisatie, die zijn officiële klacht uit 2015 over transferregels door deze overeenkomst heeft ingetrokken.

Volgens Reuters zorgt de overeenkomst er tevens voor dat spelers al na twee maanden kunnen vertrekken bij hun clubs als ze niet op tijd betaald of onheus bejegend worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld individueel moéten trainen van je werkgever. Het zou sinds het Bosman-arrest (1995) de grootste omwenteling zijn in het voetbal, zo meldt het medium.

Werkgroep
Onderdeel van de overeenkomst is óók het ontwikkelen van een werkgroep die het transfersysteem verder gaat onderzoeken en bestuderen. Clublicenties, gelimiteerde contractafspraken en de gezond- en veiligheid van spelers worden onderzocht. Dit laatste heeft vooral betrekking op interlands die op de internationale voetbalkalender staan.

Infantino, voorzitter van de FIFA, is content met de geslaagde onderhandelingen, die lange tijd duurden. 'Het waren moeilijke gesprekken. Iedereen heeft compromissen moeten sluiten, maar deze overeenkomst is gunstig voor iedereen. De uiteindelijke winnaar is het voetbal.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.