FIFA komt met details Chelsea-waanzin: 150 vergrijpen leiden tot transferban

Reacties

De FIFA heeft het juridisch document rond de transferban van Chelsea gepubliceerd. Daardoor krijgt de lezer een inkijkje in het proces dat leidde tot de straf voor de club uit Londen, die tot en met februari 2020 geen spelers mag aantrekken. Chelsea overtrad de regels rond het aantrekken van jeugdspelers.

FIFA komt met details Chelsea-waanzin: 150 vergrijpen leiden tot transferban
© Pro Shots

Door de publicatie van het dossier wordt nu meer duidelijk wat Chelsea precies fout heeft gedaan. De wereldvoetbalbond heeft in totaal 150 overtredingen waargenomen over de afgelopen jaren, waarbij 69 jeugdspelers betrokken waren. In 27 gevallen werd het FIFA-reglement rechtstreeks overtreden, de andere gevallen waren van administratieve aard.

Door foto's van onder anderen Bertrand Traoré, ex-speler van Vitesse en Ajax en inmiddels actief voor Olympique Lyon, kwam de bal aan het rollen. Hij zou in 2013 al een contract hebben getekend bij Chelsea, maar pas in januari 2014 daadwerkelijk geregistreerd zijn. Daarvoor was hij wel uitgekomen voor diverse jeugdelftallen van The Blues en dat werd bewezen via foto's.

Een van de opvallendste zaken in het dossier is die van een onbekende jeugdspeler, die tussen 8 september 2013 en 13 februari 2016 liefst 75 wedstrijden speelde, maar nooit was geregistreerd als contractspeler van Chelsea. In plaats van een contract werd de speler in Londen gehouden als proefspeler.

De uitleg van Chelsea luidde tijdens de zaak dat een speler van buiten Europa drie tot vier keer een bezoek brengt aan de club en dat één bezoek zo'n drie weken duurt. Daardoor kan een proefspeler pas na twaalf weken goed of slecht nieuws krijgen over een contract. De FIFA achtte echter bewezen dat jeugdspelers veel langer aanwezig waren op de club en dat de wedstrijden die proefspelers speelden, lang niet allemaal van vriendschappelijke aard waren.

Ook maakt de FIFA in het rapport onderscheid tussen de leeftijdscategorieën. Achttien spelers zijn (in)direct benaderd door Chelsea terwijl ze jonger dan twaalf jaar waren, negen spelers waren zelfs jonger dan tien jaar. Chelsea is ook in de fout gegaan door twaalf Britse spelers op te jonge leeftijd te benaderen.

Naast een transferban kreeg Chelsea ook een boete van omgerekend 530 duizend euro en moet de club opdraaien voor de proceskosten. In de afgelopen transferzomer mocht Chelsea geen spelers aantrekken, ook in de komende winterwindow is spelers halen geen optie. Dat betekent dat Chelsea pas volgend seizoen weer de portemonnee mag trekken voor versterkingen. Momenteel staat de club vierde in de Premier League en staat het samen met Ajax aan kop in Groep H van de Champions League.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep H UEFA Champions League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Valencia
6
3
2
1
9-7
+2
11
2
Chelsea
6
3
2
1
11-9
+2
11
3
Ajax
6
3
1
2
12-6
+6
10
4
Lille
6
0
1
5
4-14
-10
1
* Actueel tot en met 29 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Chelsea
Meer over Chelsea
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.