FIFA is nog lang niet klaar met zichzelf verrijkende Blatter

Reacties

Sepp Blatter hangt een tweede schorsing boven het hoofd. De onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA gaat de Zwitser vervolgen, zo meldt de wereldvoetbalbond vrijdag.

FIFA is nog lang niet klaar met zichzelf verrijkende Blatter

Ook Jérôme Valcke en Markus Kattner, beiden in het verleden actief als secretaris-generaal van de FIFA, worden mogelijk bestraft. Het trio heeft zich namelijk onrechtmatige bonussen toegekend, zo meldde de FIFA eerder dit jaar al na onderzoek. Blatter is voor een ander vergrijp (een illegale betaling aan Michel Platini) al zes jaar geschorst door de FIFA, een straf die hij aanvecht bij het internationaal sporttribunaal CAS. Overigens zit Valcke al een tienjarige schorsing uit en werd Kattner eerder dit jaar ontslagen door de FIFA wegens het 'schenden van afspraken'.

Blatter, Valcke en Kattner worden in de 'nieuwe zaak' ervan verdacht zo'n beetje de hele ethische code aan hun laars te hebben gelapt. De specifieke beschuldiging heeft betrekking op artikel 13 (de algemene gedragsregels), artikel 15 (loyaliteit), artikel 19 (belangenverstrengeling), artikel 20 (het aanbieden en accepteren van geschenken) en artikel 21 (corruptie).

Blatter (rechts), Valcke (links) en Kattner worden ervan verdacht zo'n beetje de hele ethische code aan hun laars te hebben gelapt.
Blatter (rechts), Valcke (links) en Kattner worden ervan verdacht zo'n beetje de hele ethische code aan hun laars te hebben gelapt.

Dit allemaal in de context van de salarissen en bonussen die Blatter, Valcke en Kattner zichzelf hebben toegekend. De FIFA kwam in juni met verschillende voorbeelden van zelfverrijking. Zo zou het drietal bestuurders na het WK 2010 in Zuid-Afrika in totaal bijna 21 miljoen euro aan bonussen hebben geïncasseerd, zonder dat dit contractueel was bepaald. Valcke en Kattner kregen in oktober 2011 een bedrag van 12,6 miljoen euro toegekend als premie voor het WK 2014 in Brazilië.

In april 2011, vlak voor de presidentsverkiezingen, kregen Kattner en Valcke een aanbieding om hun verbintenis tot eind 2019 tegen een fikse salarisverhoging te verlengen. Op dat moment was het nog onzeker of Blatter aan zou blijven als FIFA-preses, die aan zou gaan treden tegen Mohammed Bin Hamman. Wegens corruptie mocht de Qatarees niet deelnemen aan de verkiezingen. In de regel stelt een nieuwe president zijn 'eigen mensen' aan: een contractverlenging van topbestuurders vlak voor de verkiezingen is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen.

De tachtigjarige Blatter fungeerde tussen medio 1998 en eind 2015 als voorzitter van de wereldvoetbalbond. In februari werd hij opgevolgd door de Zwitser Gianni Infantino.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.