FIFA geeft René Hiddink gelijk in conflict met Malediven

Reacties

De nationale bond van de Malediven moet René Hiddink (67) bijna drie jaarsalarissen uitkeren. Dat bepaalde de arbitragecommissie van FIFA, waar de Nederlander een arbitragezaak had aangespannen.

FIFA geeft René Hiddink gelijk in conflict met Malediven
© Football Association of Maldives (FAM)

Hiddink werd begin 2020 aangesteld. 'Ik was er in eerste instantie de assistent van bondscoach Martin Koopman', zegt René Hiddink, een jongere broer van Guus Hiddink. Niet lang nadat de twee Nederlandse globetrotters waren gearriveerd, brak corona uit. Hiddink en Koopman zaten maandenlang opgesloten in een uitgestorven hotel op de Aziatische eilandengroep.

Niettemin was het bestuur van de nummer 156 van de wereldranglijst tevreden over het tweetal. Koopman en Hiddink kregen begin 2021 allebei een nieuw, driejarig contract. Dat was best verrassend, omdat er in het eerste jaar alleen een paar keer was getraind en het duo zich door het stilgelegde interlandvoetbal verder niet had kunnen onderscheiden.

De functie van de Achterhoeker wijzigde. Hij werd hoofdcoach van de olympische ploeg en supervisor van de jeugdteams. 'Toen heb ik besloten om te stoppen als assistent van Martin en mijn eigen weg te kiezen. Het ging om een driejarig contract, dat was natuurlijk aantrekkelijk.'

Uit het vonnis van FIFA blijkt dat de Maldivische bond daar een salaris van 5.500 Amerikaanse dollar per maand voor over had en duizend dollar voor elk punt dat zijn ploeg zou gaan behalen. Tevens had hij recht op een appartement met twee slaapkamers, een maandelijkse onkostenvergoeding van 4.000 Maldivische rufiyaa (circa 250 euro) en 500 dollar zakgeld.

Na drie maanden werd het contract echter alweer verbroken. In mei 2021 moest Hiddink op gesprek komen en hoorde daar dat er bezuinigd moest worden omdat de autoriteiten vanwege de pandemie geen groen licht gaven voor voetbalwedstrijden. Er was niet genoeg geld meer om de nieuwe chef jeugdvoetbal te betalen. De olympische ploeg had nog niet eens een interland gespeeld.

Hiddink: 'Dat zijn wonderlijke dingen en het is ook frustrerend. Ze opperden dat het kwam door corona. Maar dat was in 2021 natuurlijk niet nieuw meer. Sterker nog; juist tijdens het hoogtepunt van de pandemie hebben ze mij een driejarig contract aangeboden. Waarom stuur je mij dan drie maanden later dan alweer weg? Het hoe, wat of waarom is me nooit duidelijk geworden. Ik was nog bezig met het samenstellen van de staf en toen was het alweer afgelopen.'

Hiddink vocht het ontslag aan en eiste het salaris en zakgeld op dat hij zou gaan ontvangen tot 2024. Dat komt neer op 187 duizend dollar. Hoewel de FIFA Hiddink op alle fronten in het gelijk heeft gesteld en de Maldivische bond niet in beroep is gegaan bij het sporttribunaal CAS, is de zaak nog niet afgesloten. Er is immers nog niet betaald. Het gevolg zal zijn dat de FIFA subsidies voor de Maldivische bond inhoudt tot het moment dat de volledige schadevergoeding is overgemaakt.

Enkele maanden na Hiddink werd ook Koopman ontslagen. Hiddink werkte eerder in Madagaskar, Rwanda, Ghana, Ethiopië en was assistent bij FC Dordrecht.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.