Feyenoord-spelers belaagd bij duel Jong Ajax

De wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord (3-1) is na afloop ontaard in een complete chaos. Op De Toekomst bestormde een aantal Ajax-fans het veld, waar ze de Feyenoorders te lijf gingen.

Feyenoord-spelers belaagd bij duel Jong Ajax

Zo werd Robin van Persie ingesloten en kreeg hij diverse klappen, voordat hij de kleedkamer wist te bereiken. Ploeggenoot Jorge Acuña (foto), die hem te hulp schoot, liep kneuzingen aan hoofd, nek en ribben op en moest per ambulance naar een ziekenhuis worden vervoerd, zo meldt de website van Feyenoord.

'Direct na het laatste fluitsignaal werd het veld massaal bestormd. We konden geen kant op. Ik zag dat Van Persie en Kike Acuña flinke klappen kregen en zelf kreeg ik ook nog een dreun op mijn kaak. Kike was zelfs groggy', vertelde Gérard de Nooijer.

'Overal lagen spelers, die door John van 't Schip en Daniel de Ridder gered moesten worden. Maar wat wil je ook, met twee agenten en zeven stewards', mopperde Feyenoord-coach Mario Been in NOS Langs de Lijn, die daaraan toevoegde dat hij zelf door een supporter met een mes achterna werd gezeten. 'Ajax en de politie hebben gefaald als je al om half zeven ziet dat er al een enorm dreigende sfeer heerst.'

Ajax-directeur Arie van Eijden liet aan RTV Noord-Holland weten 'zich diep en diep te schamen' voor het gedrag van een deel van de supporters. 'Er was geen enkele aanleiding. De wedstrijd was rustig en de spelers hebben zich voorbeeldig gedragen.'

'Het is ontzettend triest dat dit mogelijk is in Nederland en dat de KNVB toelaat dat zo'n wedstrijd op De Toekomst gespeeld wordt. Ik hoop dat de bond het hier niet bij laat zitten, want dit was ronduit schandalig', aldus De Nooijer.

Namens de KNVB gaf Henk Kesler aan dat de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij club en gemeente ligt. 'Als Ajax en de lokale overheid zeggen dat het kan, dan voegen wij ons daarnaar. Maar gezien het risico lijkt het mij dat je meer veiligheidspersoneel had moeten inzetten.'

Buiten het altijd al beladen duel tussen de twee rivalen stond er ook min of meer het kampioenschap in de Eredivisie voor reserveteams op het spel. Ajax en Feyenoord strijden met SC Heerenveen voor de titel. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft Feyenoord nu drie punten achterstand op Ajax, dat een punt achter SC Heerenveen op de tweede plaats staat.

Bekijk hier al onze video's