Feyenoord zet Groningen na veelbesproken rode kaart in slotfase opzij

Feyenoord heeft zaterdag diep moeten gaan voor een overwinning op laagvlieger FC Groningen. De koploper kwam na een veelbesproken rode kaart voor Isak Määttä tegenover tien man te staan en slaagde er vervolgens pas kort voor tijd in om de Groningse muur te breken. Oussama Idrissi werd met een goal in de 87ste minuut de matchwinner: 1-0.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 0
FC Groningen

Hét gespreksonderwerp na afloop is de rode kaart voor Määttä. De vleugelspeler van Groningen werd zeven minuten na rust weggestuurd, met een tweede gele kaart. Määttä was even daarvoor in een duel met Alireza Jahanbakhsh beland en de Feyenoorder viel daarbij op de grond. Määttä schoot vervolgens hard tegen zijn tegenstander aan. Het was onduidelijk of dat was met de intentie Jahanbakhsh pijn te doen, of dat Määttä de bal weg wilde schieten. Scheidsrechter Joey Kooij dacht aan dat eerste en besloot om de Noor naar de kant te sturen.

Feyenoord kon deze opsteker wel gebruiken, want de ploeg van Arne Slot had in de eerste helft eigenlijk geen serieuze kans gekregen tegen Groningen. De Rotterdammers misten de creativiteit en de overtuiging en maakten het Groningen-doelman Michael Verrips niet echt lastig. Dat verdediger David Hancko de meest gevaarlijke Feyenoorder was in het eerste bedrijf, was veelzeggend. De beste kans was voor Santiago Giménez: zijn kopbal was echter te matig en werd gepakt door Verrips.

Groningen, dat vorige week tegen Excelsior eindelijk weer eens een wedstrijd won, ging door de geslaagde eerste helft met een goed gevoel de tweede helft in. De vroege rode kaart voor Määttä maakte de missie om een goed resultaat te halen in De Kuip echter wel een stuk zwaarder. Ricardo Pepi kreeg nog wel een aardige kans om het tiental van Groningen op voorsprong te schieten. Na een foutje van Hancko werkte de spits de bal echter langs de voor hem verkeerde kant van de paal.

Feyenoord hoopte van de overtalsituatie op het veld te kunnen profiteren en Slot bracht met Danilo, Igor Paixão en Sebastian Szymański (laatstgenoemde is terug van een knieblessure) frisse benen voor in zijn voorhoede. Ook zij slaagden er echter niet in om de score te openen. Kansen kwamen er nu wel: een schot van Oussama Idrissi werd stijlvol gekeerd door Verrips, die een tegenvallend schot van Danilo vrij eenvoudig kon oppakken. Ezequiel Bullaude, in de ploeg gekomen voor Quilindschy Hartman, kopte op de lat.

Groningen werd steeds verder naar achteren gedrukt, maar leek toch stand te gaan houden. In de 87ste minuut viel Feyenoords openingstreffer alsnog: een indraaiende voorzet van Idrissi werd door niemand geraakt en viel bij de tweede paal binnen. In blessuretijd leek Bullaude er hierna nog 2-0 van te maken, maar dit doelpunt werd afgekeurd omdat Giménez buitenspel had gestaan.

Door de moeizame zege staat Feyenoord nu weer vijf punten voor op AZ en zes punten op Ajax. De Amsterdammers komen zondag nog wel in actie, thuis tegen NEC.