Feyenoord treft Sparta in play-offs na zorgeloze zege en bijzonder incident

Reacties

Feyenoord heeft zondagmiddag tegen RKC Waalwijk zonder zorgen kunnen toewerken naar de play-offs om Europees voetbal. De Rotterdammers treffen daarin stadsgenoot Sparta. In de tweede helft was er een opmerkelijk incident doordat tientallen supporters De Kuip binnendrongen.

Feyenoord treft Sparta in play-offs na zorgeloze zege en bijzonder incident
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
3 - 0
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk

De wedstrijd tussen Feyenoord en RKC Waalwijk ging eigenlijk om des keizers baard. De Rotterdammers wisten vooraf al dat ze vijfde zouden worden, waardoor de wedstrijd vooral een manier was om met vertrouwen naar de play-offs om Europees voetbal toe te werken. RKC speelde zich afgelopen week al officieus veilig door van FC Twente te winnen (2-1). De grootste verrassing in de opstelling van Dick Advocaat was Achraf El Bouchataoui. De 21-jarige speler maakte zijn basisdebuut als verdedigende middenvelder. Justin Bijlow, Marcos Senesi en Leroy Fer begonnen op de bank, terwijl er basisplaatsen waren voor Nick Marsman en Uros Spajic.

'We moeten het seizoen goed afmaken met een overwinning, dan kunnen we het nog enigszins goedmaken in de play-offs', sprak de Advocaat vooraf tegenover ESPN. De openingsfase was wat rommelig met een aantal mogelijkheden aan allebei de kanten. Zo was er een kans voor Ridgeciano Haps en andere kant verdween een inzet van Saïd Bakari voorlangs het doel van Marsman.

Lutsharel Geertruida loopt richting de kleedkamer na het oplopen van een blessure.
© Pro Shots
Lutsharel Geertruida loopt richting de kleedkamer na het oplopen van een blessure.

Nadat Lutsharel Geertruida zich liet vervangen met een knieblessure door Tyrell Malacia was er nog een mogelijkheid voor Richard van der Venne, maar Marsman greep accuraat in. In de 37ste minuut was het uiteindelijk Feyenoord dat de leiding greep na een fraaie aanval. Een indraaiende voorzet van Orkun Kökcü werd teruggelegd door Steven Berghuis, waarna Nicolai Jørgensen binnenschoot: 1-0. Het was zijn vijfde Eredivisie-treffer van dit seizoen.

Vlak voor rust zorgde de thuisploeg ervoor dat ze ontspannen de kleedkamer op konden zoeken. In eerste instantie redde ex-Feyenoorder Kostas Lamprou nog op het schot van Berghuis, maar bij de rebound van Jens Toornstra was de Griekse goalie vervolgens kansloos: 2-0.

Na de pauze ging Feyenoord rustig verder met de koers die ze voor de rust hadden ingezet. Een lage voorzet van Luis Sinisterra werd in eerste instantie nog gemist door Toornstra, maar Berghuis twijfelde niet en schoot de bal kruislings achter de doelman van RKC: 3-0. In een wisselvallig seizoen van Feyenoord maakte Berghuis toch alweer zijn achttiende Eredivisie-treffer. Daarnaast leverde hij dit seizoen ook dertien assists. De aanvaller werd eerder deze week ook opgenomen in de voorselectie van bondscoach Frank de Boer voor het EK.

Supporters dringen binnen
De wedstrijd leek vervolgens als een nachtkaars uit te gaan, tot plots een groep Feyenoord-supporters letterlijk voor vuurwerk zorgde. De fans waren het stadion binnengedrongen en zorgden voor enorme rookwalmen en enkele harde knallen. Scheidsrechter Bas Nijhuis was gedwongen om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. De spelers van Feyenoord reageerden met een applaus richting de supporters, waarna de fans redelijk snel uit De Kuip verdwenen en de tweede helft weer verder kon.

© Pro Shots

Na het opmerkelijke incident was er nog een grote mogelijkheid voor Feyenoord om de score verder op te voeren. In eerste instantie raakte Mark Diemers nog de paal, waarna João Teixeira de lat trof. Het bleef uiteindelijk bij 3-0 in De Kuip.

De spelers van RKC kunnen lekker op vakantie om zich weer op te laden voor nog een jaar in de Eredivisie. Het programma van de Rotterdammers gaat er op deze manier uitzien in de play-offs. Eerst wacht er een Rotterdamse derby, doordat Sparta zich tegen SC Heerenveen van de achtste plaats in de Eredivisie verzekerde. De winnaar van dit onderlinge duel neemt het op tegen de winnaar van de andere play-off-wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Groningen. De halve finales van de play-offs vinden plaats op woensdag 19 mei. De finale staat zaterdag 22 mei op het programma. De winnaar gaat er vandoor met een ticket voor de tweede voorronde van de nieuwe Conference League.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
7
FC Groningen
34
14
8
12
40-37
+3
50
8
Sparta Rotterdam
34
13
8
13
49-48
+1
47
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Feyenoord Nederland

RKC Waalwijk Nederland

RKC Waalwijk Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.