Feyenoord speelt chagrijn van zich af in derby tegen Excelsior

Feyenoord heeft voor het eerst dit seizoen een wedstrijd na negentig minuten gewonnen. Drie dagen na de Europese uitschakeling tegen AS Trencín versloegen de Rotterdammers stadgenoot Excelsior in de eigen Kuip. Net als afgelopen donderdag werden er wel weer de nodige kansen gemist.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 0
Excelsior
Excelsior

Zo makkelijk als vorig seizoen ging het een week na de valse Eredivisie-start tegen De Graafschap daarom niet. Begin april kregen de Kralingers nog met 5-0 op de broek, nu bleek in de openingsfase al meteen dat de ploeg van trainer Adrie Poldervaart dit keer van plan was meer weerstand te bieden. De eerste twee grote kansen kwamen dan ook op naam van de bezoekers. Doelman Justin Bijlow had echter een antwoord op de schoten van Ali Messaoud en de nieuwe spits Elías Omársson.

Na het moeizame begin nam Feyenoord, met Sven van Beek als vervanger van de geschorste Eric Botteghin en Robin van Persie opnieuw in de spits, het initiatief over. Het resulteerde na ruim een kwartier in de eerste grote kans voor Sam Larsson. De Zweed kon vrij inschieten na goed werk van Steven Berghuis, maar zag zijn inzet worden geblokt. Kort daarna was het wel raak toen Larsson met een prima pass Van Persie bediende. De 35-jarige captain schoof de bal slim in de verre hoek.

Die treffer had gezien de pijnlijke nederlagen van de laatste weken tegen Trencín (4-0) en De Graafschap (2-0) wellicht bevrijdend kunnen werken, maar de ploeg van Giovanni van Bronckhorst maakte geen gebruik van het momentum. Voor rust waren er nog wel kansen voor Larsson, Berghuis en Vilhena, maar geen van allen waren ze in staat doelman Sonny Stevens aan het werk te zetten. Zodoende was de hartverwarmende knuffelactie voor rust een van de spaarzame hoogtepunten.

In tegenstelling tot de return tegen Trencín was Feyenoord nu wel in staat de magere voorsprong vast te houden. De marge uitbreiden ging echter moeizaam. Zo kopten Jan-Arie van der Heijden en Bart Nieuwkoop uit twee goede spelhervattingen van Berghuis respectievelijk naast en over het doel. Dertien minuten voor tijd kwam de 2-0 er dan toch. Invaller Jeremiah St. Juste kreeg op aangeven van de eveneens ingevallen Yassin Ayoub alle tijd en passeerde Stevens in de korte hoek.

Meteen daarna leek het al 3-0 te worden, maar ongeloof maakte zich net als donderdag weer meester van De Kuip toen Van Persie na een prachtige aanval de bal van dichtbij via de lat over schoot. Daarna raakte aan de andere kant ook Denis Mahmudov nog de lat en miste Jerdy Schouten nog een kans. Het slotakkoord was uiteindelijk voor Feyenoord. Van der Heijden scoorde met de hak na goed terugleggen van Van Persie. Zo lijkt het ergste chagrijn wel verdwenen uit De Kuip.

De analyse van Feyenoord-watcher Martijn Krabbendam.
Ayoub brengt iets extra's bij Feyenoord: 'Hou er niet van om mezelf te prijzen'
St. Juste prijst wissels van Bronckhorst: 'Meer energie dankzij nieuwe ingevingen'