Feyenoord overleeft sterke comeback Heracles en blijft foutloos

Feyenoord heeft 118 dagen na de succesvolle kampioenswedstrijd tegen Heracles opnieuw afgerekend met de Almeloërs. In een wedstrijd met twee gezichten werd het 2-4 voor de Rotterdammers na een ruststand van 0-3. Door de zege bezit Feyenoord na vier speelrondes nog altijd de maximale score in de Eredivisie. Heracles verloor zijn ongeslagen status.

Bij de landskampioen begon Jeremiah St. Juste in de basis ten koste van Eric Botteghin, die vorig seizoen en ook in deze prille jaargang altijd onomstreden was. Volgens Van Bronckhorst lagen tactische redenen ten grondslag aan deze 'wissel'. Links achterin startte Miquel Nelom in plaats van Ridgeciano Haps, die twee weken geleden tegen Willem II (5-0 winst) geblesseerd uitviel.

Heracles vloerde tijdens de eerste speelronde Ajax en probeerde voor het eerst sinds 1964/65 in één seizoen twee keer af te rekenen met een club uit de traditionele topdrie. De ploeg van John Stegeman, die het moest stellen zonder de geblesseerde Brandley Kuwas, keek halverwege al tegen uitzichtloze 0-3 achterstand aan.

Feyenoord zat halverwege al op rozen in Almelo.

Feyenoord, dat al enkele keren gevaarlijk was geweest, sloeg nota bene toe na het uitvallen van Nicolai Jørgensen, die zich in de 22ste minuut met een hamstringkwetsuur liet aflossen door Michiel Kramer. Koud in het veld kon Kramer meteen delen in de vreugde bij de bezoekers die ontstond na de 0-1 van Steven Berghuis. De aanvaller liet keeper Bram Castro kansloos met een fraai schot van afstand, zoals hij nog voor het half uur nogmaals succesvol uithaalde. Bij beide treffers speelde Karim El Ahmadi een grote rol. De Marokkaan verzorgde de assist voor de 0-1 en veroverde de bal in aanloop naar de 0-2.

In de 33ste minuut nam de hosannastemming in het vak met Feyenoord-fans verder toe. Deze keer profiteerde Jean-Paul Boëtius van matig uitverdedigen van Heracles door de bal langs Castro – die geen vin verroerde als symbool van de onmacht van de thuisploeg – te schieten. De equipe uit Almelo stelde daar zeer weinig tegenover, al kreeg Reuven Niemeijer bij de stand van 0-1 een riante mogelijkheid.

Rollen omgedraaid
Direct na de hervatting probeerde Heracles middels een offensief een treffer te forceren om zo de spanning enigszins terug te brengen. Grote kansen bleven uit, waarna Feyenoord – met inmiddels de debuterende Sam Larsson binnen de lijnen – de controle weer overnam en niets een eenvoudige overwinning van de bezoekers in de weg leek te staan.

Heracles blies de wedstrijd ruim een kwartier voor tijd echter nieuw leven in. Niemeijer kopte raak nadat Brad Jones een schot van Paul Gladon nog kon keren. Met Vincent Vermeij als extra stormram zette Heracles alles op alles om het na rust slordige Feyenoord aan het wankelen te brengen. Dat leidde in de 81ste minuut tot de aansluitingstreffer. Niemeijer benutte een penalty die werd toegekend voor een overtreding van Kevin Diks op Kristoffer Peterson.

VI's Iwan van Duren over Heracles-Feyenoord.

De landskampioen beleefde nog enkele benauwde momenten, maar verdedigde de voorsprong met succes. Sterker nog: diep in de toegevoegde speeltijd maakte Larsson er zelfs nog 2-4 van. De Zweed profiteerde van het feit dat Castro zijn doel had verlaten in de hoop de gelijkmaker aan te tekenen.

Feyenoord kan na de bewogen avond toeleven naar de Champions League-wedstrijd tegen Manchester City van woensdag. Na een afwezigheid van vijftien jaar keren de Rotterdammers terug in de groepsfase van het miljardenbal.

Niemeijer: 'Na rust lieten we zien wat we kunnen tegen Feyenoord'
Jens Toornstra over de zege van Feyenoord.