Feyenoord ontsnapt aan blamage bij debuut Stam

Feyenoord is in navolging van Ajax en PSV het seizoen begonnen met een gelijkspel. Daar mochten de Rotterdammers nog blij mee zijn, want een nederlaag tegen Sparta werd pas diep in de extra tijd voorkomen.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 2
Sparta Rotterdam

Trainer Jaap Stam koos voor een volledig nieuw middenveld bij Feyenoord. Nieuwkomer Leroy Fer werd vergezeld door de jonge talenten Orkun Kökçü en Wouter Burger, waardoor aanwinst Liam Kelly op de bank begon. Kenneth Vermeer is de nieuwe eerste keeper van Feyenoord, terwijl Luis Sinisterra de voorkeur kreeg boven Sam Larsson. Bij Sparta koos coach Henk Fraser voor een 4-4-2 met Halil Dervisoglu en Ragnar Ache in de spits. Lars Veldwijk zat op de bank, net als de van PSV gehuurde Dante Rigo.

Feyenoord kwam in een volle Kuip goed uit de startblokken. Kökçü raakte al in de vijfde minuut de paal via de handen van doelman Tim Coremans en kreeg in de 28ste minuut wederom een grote kans, maar dit keer schoot de Turkse middenvelder rakelings naast na een goede actie van Sinisterra. Sparta zette daar een gevaarlijke kopbal van Bart Vriends tegenover en kwam naarmate de eerste helft vorderde steeds beter in de wedstrijd. Toch bleven de beste kansen voor de thuisploeg, waar Steven Berghuis op de dag dat hij zijn contract verlengde tot twee keer toe Coremans tot een redding dwong.

Toch was het Sparta dat vier minuten na rust de leiding nam. Bryan Smeets kwam de zestien van Feyenoord binnen en werd gevolgd door Vermeer. Terwijl de doelman ervoor koos om terug naar zijn doel te lopen, legde Smeets de bal terug richting Mohamed Rayhi. De linkermiddenvelder schoot vanaf twintig meter laag raak in de korte hoek, waarbij Vermeer er bepaald niet goed uitzag: 0-1.

Mohamed Rayhi juicht nadat hij Sparta op voorsprong zet tegen Feyenoord.

Het doelpunt van Rayhi was voor Feyenoord reden om een tandje bij te schakelen. Een pegel van Ridgeciano Haps werd knap gered door Coremans en uit de corner die volgde kopte een volledig vrijstaande Berghuis tegen de paal. Met debutant Luciano Narsingh voor de ontzichtbare Dylan Vente voerde de thuisploeg de druk verder op en dat werd Sparta in de 66ste minuut teveel. Na een goede aanval had Haps een perfecte voorzet in huis, die bij de tweede paal door Berghuis tegen de touwen werd gegleden.

Lang stond die 1-1 niet op het scorebord, acht minuten later sloeg Sparta uit het niets opnieuw toe. Adil Auassar vond Ragnar Ache, die de volledig vrijstaande invaller Lars Veldwijk vond. De spits bleef oog in oog met Vermeer koel: 1-2. De goal dwong Feyenoord tot een nieuw inhaalrace, maar Sparta bleef lang zonder heel veel problemen overeind. Eigenlijk gaven de bezoekers maar één kans weg. Berghuis legde de bal goed terug richting Narsingh, maar de invaller schoot naast.

Stam probeerde de gelijkmaker nog wel te forceren door met spits Naoufal Bannis voor de geblesseerde verdediger Eric Botteghin een zeer aanvallende wissel door te voeren. Met zes minuten blessuretijd werd het nog even billenknijpen voor Sparta, dat in de 95ste minuut dan toch moest buigen. Invaller Sam Larsson schoot van dichtbij raak op aangeven van Narsingh. Zo werd een totale afgang voorkomen door Feyenoord, maar is er wel direct puntenverlies voor de topclub.