Feyenoord komt goed weg na domme actie Jørgensen

Reacties

Feyenoord heeft zaterdag een belangrijke slag geslagen in de strijd om de derde plaats. Heracles Almelo werd ondanks een rode kaart voor Nicolai Jørgensen op een nederlaag getrakteerd.

Feyenoord komt goed weg na domme actie Jørgensen
Feyenoord
Feyenoord
2 - 1
Heracles Almelo
Heracles Almelo

Feyenoord kreeg twintig minuten voor de aftrap in De Kuip een meevaller uit Alkmaar, waar ADO Den Haag op de valreep met een zege op AZ de Rotterdamse club een goede dienst had bewezen. Het was aan de ploeg van Giovanni van Bronckhorst om de Haagse hulp te gebruiken in de strijd om de derde plaats.

Dat moest aanvankelijk gebeuren zonder Robin van Persie. De aanvaller was weliswaar hersteld van een kuitblessure die hem de laatste weken parten had gespeeld, maar zijn inzetbaarheid was nog beperkt. Van Bronckhorst hield hem achter de hand voor het geval de nood aan de man zou komen.

Die noodsituatie leek zich op basis van de eerste 45 minuten niet voor te gaan doen in De Kuip. Heracles, dat omwille de tactiek begon zonder goalgetter Adrián Dalmau, kon in Rotterdam de aangekondigde aanvalsplannen niet waarmaken. Feyenoord was heer en meester in de eerste helft.

De oogst van het overwicht was met slechts één treffer zeer schraal. Heracles-doelman Janis Blaswich was al verschillende keren op de proef gesteld voordat Steven Berghuis met zijn tiende Eredivisie-treffer van het seizoen de ban brak. Jørgensen was de aangever.

Die minimale marge was koud begonnen aan de tweede helft al verdwenen. Kristoffer Peterson zette Cuco Martina te kijk, waarna zijn voorzet met enig fortuin voor de voeten kwam van Jesper Drost. De middenvelder kon van dichtbij de 1-1 noteren.

De gelijkmaker gaf niet alleen Heracles nieuwe moed maar bracht ook de kwetsbare kant van Feyenoord aan het licht. Van het overwicht uit de eerste helft was bitter weinig meer over. Juist op het moment dat de Rotterdamse club weer opkrabbelde, bracht Jørgensen zijn ploeg in problemen.

De Deense spits kon in de 65ste minuut zijn frustratie niet controleren en trapte na bij Heracles-aanvoerder Tim Breukers. De domme actie was scheidsrechter Jochem Kamphuis ontgaan, maar op advies van de VAR kwam hij snel tot de conclusie dat een rode kaart de enige logische straf was voor Jørgensen.

Het vertrek van de spits bracht opvallend genoeg het ontbrekende vuur terug in het spel van Feyenoord, dat met een man minder zelfs op jacht ging naar de zege. Van Bronckhorst onderstreepte die intentie door een kwartier voor tijd Van Persie te brengen voor middenvelder Jordy Clasie.

In de 81ste minuut kwam de beloning voor het hervonden Rotterdamse elan. Maximilian Rossmann hield Eric Botteghin vast en zag tot zijn ontsteltenis dat Kamphuis daarin voldoende aanleiding zag voor een strafschop. Berghuis verzilverde de buitenkans en werd daarmee matchwinner. Want Heracles was ondanks enkele grote kansen niet bij machte de numerieke meerderheid uit te buiten.

Jørgensen zal in de catacomben ongetwijfeld de 2-1 met een gevoel van opluchting hebben begroet, ook al is hij door zijn domme actie niet beschikbaar voor het belangrijke duel met AZ van volgende week. De marge van vier punten op de Alkmaarse concurrent biedt wel een extra geruststelling voor Feyenoord.

'Clasie en Jørgensen toonden gebrek aan discipline bij Feyenoord'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.