Feyenoord geeft zege weg na domme actie Guidetti

Feyenoord was hard op weg naar een zege op het stugge RKC Waalwijk. John Guidetti verpestte met een oerdomme actie de Rotterdamse feestvreugde (1-1).

Trainer Ruud Brood wilde vooraf niets weten van Kuip-vrees bij RKC Waalwijk. Zijn ploeg bevestigde tijdens de wedstrijd dat beeld, want de Brabantse spelers waren niet onder de indruk van de entourage. Dat kwam tot uitdrukking in het brutale spel van RKC Waalwijk, dat vanuit een gesloten defensie enkele keren zeer gevaarlijk was.

Feyenoord daarentegen kon de status van titelkandidaat niet waarmaken. De belofte die in de eerste minuut ontstond door grote kansen voor John Guidetti en in de rebound van Guyon Fernandez, werd niet ingelost. Het tempo was te laag om de verdediging van RKC te slechten.

Mede dankzij sterk optreden van keeper Erwin Mulder bleef Feyenoord in de eerste helft zelfs een achterstand bespaard. Vooral de redding op het schot van Mitchell Schet mocht er zijn.

Na rust deed Feyenoord verwoede pogingen de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. Het overwicht was onmiskenbaar, maar een strafschop moest een kwartier voor tijd uitkomst bieden.

Scheidsrechter Danny Makkelie zag in een duw van Henrico Drost in de rug van Karim El Ahmadi voldoende aanleiding voor een strafschop. Guidetti klaarde de klus naar behoren en tekende zo voor de bevrijdende Feyenord-treffer.

Maar de ontlading maakte snel plaats voor verbijstering. Guidetti, die al een gele kaart op zak had, vierde zijn doelpunt door zijn shirt uit te trekken met als logische straf zijn tweede waarschuwing. Met het schaamrood op de kaken verliet de Zweed het veld.

Het vertrek van Guidetti bleef niet zonder gevolgen voor Feyenoord. Vier minuten voor tijd kwam RKC via een rake kopbal van Robert Braber langszij. De Zweedse held werd zo de schlemiel. Hij mocht zich niet alleen het puntenverlies aanrekenen, maar door zijn rode kaart is hij volgende week ook niet van de partij in de topper tegen PSV. Foto: VI Images