Feyenoord faalt vanaf de stip onder specialist Koeman

Reacties

Het blijft een merkwaardige combinatie: met de gewezen penaltyspecialist Ronald Koeman aan het roer miste Feyenoord in de persoon van Tonny Vilhena alweer zijn zevende strafschop van de laatste anderhalf jaar. De Rotterdammers zijn gerekend over de seizoenen 2012/13 en 2013/14 dan ook de Eredivisieclub met de meeste missers achter hun naam.

Feyenoord faalt vanaf de stip onder specialist Koeman

Behalve Vilhena misten ook Graziano Pellè (drie keer), Lex Immers (twee), Sekou Cissé (één) al vanaf elf meter voor Feyenoord. Het leidde er zondag zelfs toe dat Koeman met een ludieke oplossing kwam: hij moest de strafschoppen zelf maar weer gaan nemen, zo vertelde de Feyenoord-coach met een kwinkslag na afloop van de 2-0 zege op SC Heerenveen.

Koemans opmerking is wel typerend voor de prestaties van zijn ploeg vanaf de stip. Feyenoord kreeg tijdens dit seizoen en de vorige jaargang achttien penalty's – de meeste van alle Eredivisieclubs – maar benutte maar elf van die buitenkansjes. En dus hebben de Rotterdammers wél de meeste missers achter hun naam, maar niet de meeste treffers uit strafschoppen.

Die eer is voorbehouden aan FC Twente. De Tukkers benutten in 2012/13 en 2013/14 alle veertien strafschoppen die aan hen werden toegewezen, waarbij Dusan Tadic zich met een rendement van twaalf uit twaalf heeft ontpopt tot dé specialist op de Nederlandse velden van dit moment. Ook het moyenne van Danny Holla (acht uit acht voor ADO Den Haag) mag er zijn.

NEC-doelman Kalle Johnsson voorkomt dat Graziano Pellè vanaf de stip kan scoren. Het betekende de derde misser van Pellè in de Eredivisie namens Feyenoord.
NEC-doelman Kalle Johnsson voorkomt dat Graziano Pellè vanaf de stip kan scoren. Het betekende de derde misser van Pellè in de Eredivisie namens Feyenoord.

Koeman zal met enige jaloezie kijken naar de specialisten die in Enschede en Den Haag rondlopen, zeker omdat hij met Pellè de man in de gelederen heeft die de meeste missers achter zijn naam heeft. De momenteel geschorste clubtopscorer benutte maar vijf van zijn acht penalty's en is zo grotendeels debet aan het penaltyspook dat in De Kuip rondwaart.

Ook Immers heeft met twee missers en vijf treffers een groot aandeel in het steeds groter wordende strafschoppensyndroom van Feyenoord. De Hagenaar weet zich echter in goed gezelschap. Ook Memphis Depay (PSV), Steve De Ridder (FC Utrecht) en Michael Higdon (NEC) faalden twee keer vanaf elf meter.

Met twee van zijn spelers bij de grootste strafschopschlemielen van de Eredivisie heeft Koeman alle reden tot klagen. Toch is er nog hoop voor de oud-international. Ruud Vormer toonde zich zondag een bekwaam vrijetrappennemer (hij tekende voor de openingstreffer) en was begin dit seizoen ook al trefzeker vanaf de stip. Omdat de Noord-Hollander daar tegenover nog geen misser stelde in Rotterdamse dienst, kan Koeman in het vervolg wellicht toch met een gerust gevoel op de bank blijven zitten. (Tim Vos)Succes vanaf de stip per:

Speler Raak Mis Totaal Moyenne
Dusan Tadic (TWE) 12 0 12 100,0%
Alfred Finnbogason (HEE) 10 1 11 90,9%
Danny Holla (ADO) 8 0 8 100,0%
Graziano Pellè (FEY) 5 3 8 62,5%
Lex Immers (FEY) 5 2 7 71,4%
Sander Duits (RKC) 5 1 6 83,3%
Wilfried Bony (VIT) 4 1 5 80,0%
Aron Jóhannsson (AZ) 4 0 4 100,0%
Dries Mertens (PSV) 4 0 4 100,0%
Jordy Buijs (NAC) 4 0 4 100,0%
Lasse Schöne (AJA) 4 0 4 100,0%
Jacob Mulenga (UTR) 3 1 4 75,0%
Jop van der Linden (GAE) 3 1 4 75,0%
Lucas Piazon (VIT) 3 1 4 75,0%
Ryan Koolwijk (NEC) 3 1 4 75,0%
Michael Higdon (NEC) 2 2 4 50,0%Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.