Feyenoord bijt zich ondanks schiettent stuk op Roda JC

Feyenoord heeft zaterdagavond opnieuw puntenverlies geleden. De geplaagde Rotterdammers kwamen in Kerkrade niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Roda JC.

Feyenoord reisde zaterdagavond met broos vertrouwen af naar Kerkrade. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst won slechts drie van zijn laatste tien officiële duels. Na de 1-4 nederlaag in De Klassieker was de bekerwinst op de amateurs van Swift slechts een doekje voor het bloeden. Roda kreeg de boel de laatste weken juist wat beter op de rit, met de 3-1 bekerwinst op FC Groningen als uitschieter.

De wedstrijd in Zuid-Limburg begon met een indrukwekkend eerbetoon aan de vorige week zaterdag overleden Nol Hendriks. De clubman van Roda werd de eerste twee minuten van de wedstrijd geëerd met een massaal applaus (zie video).

Eén van de Feyenoorders die wel een sterk seizoen doormaken is Steven Berghuis en de rechtsbuiten was ook in het Parkstad Limburg Stadion nadrukkelijk aanwezig. Zijn eerste kans uit een voorzet van Sam Larsson ging nog naast, maar in de elfde minuut kon Berghuis wel juichen. De 25-jarige linkspoot kreeg de bal van Nicolai Jørgensen, kwam naar binnen en schoot via het lichaam van William Ndenge raak: 0-1.

De aanvaller gaf Feyenoord daarmee de zo felbegeerde voorsprong, maar die waren de Rotterdammers vijf minuten later alweer kwijt. Simon Gustafson, door Feyenoord dit seizoen verhuurd aan Roda, stuurde Dani Schahin met een slim balletje weg. Karim El Ahmadi haalde de spits op snelheid eenvoudig bij, maar liet zich vervolgens net zo eenvoudig uitkappen. Schahin verschalkte daarna ook Brad Jones: 1-1.

Feyenoord kon zodoende weer opnieuw beginnen. De bezoekers hadden het lastig op het Limburgse kunstgras en werden louter via vrije trappen van Larsson gevaarlijk. De Zweed had de voorkeur gekregen boven Jean-Paul Boëtius. Jens Toornstra kreeg op slag van rust wel nog een prima kans, maar de aanvallende middenvelder gleed de voorzet van Berghuis in de handen van Hidde Jurjus.

Schiettent
Na de hervatting haalde de landskampioen de teugels strakker aan. Tonny Vilhena kon scoren na een fraaie steekpass van Berghuis, maar gleed op het moment suprême uit. Toornstra verprutste even later een enorme kans door veel te zacht te volleren uit een voorzet van Larsson. Onder anderen Jørgensen, El Ahmadi, Kevin Diks en de ingevallen Boëtius namen het Roda-doel vervolgens onder vuur in een tweede helft die bij tijd en wijle aan een schiettent deed denken.

Ndenge kreeg vijf minuten voor tijd nog wel een behoorlijke kans op de 2-1, maar Jeremiah St. Juste haalde zijn inzet van de lijn. Jones liet de Rotterdammers daarna schrikken door een schot van Gyliano van Velzen maar nipt naast zijn doel te werken. Van Bronckhorst zette Michiel Kramer erbij voor de slotminuten, maar ook de pinchhitter kreeg de bal er niet in.

In totaal ondernamen de bezoekers 32 doelpogingen, het hoogste aantal in de afgelopen tweeënhalf jaar, maar het mocht niet baten. Feyenoord liep weer tegen peperduur puntenverlies op. De titelhouder heeft in zijn laatste zes Eredivisie-wedstrijden slechts één keer gewonnen en staat vijfde met zeventien punten. Koploper PSV kan de voorsprong op de concurrent uit Rotterdam-Zuid zondag vergroten naar tien punten. Roda verlaat door de remise tegen Feyenoord de laatste plaats en staat nu zeventiende. Sparta Rotterdam is de nieuwe hekkensluiter.

VI's Iwan van Duren over het gelijkspel van Feyenoord tegen Roda JC Kerkrade.